Санкции за университетите
Санкции за университетите / DarikNews.bg/архив
Санкции за университетите
37687
Санкции за университетите
Санкции за университетите
  • Санкции за университетите
  • Санкции за университетите

Близо 590 хиляди лева е санкцията, която е наложена на Тракийския университет - Стара Загора. Причината е надвишеният капацитет на броя на студентите в Медицинския факултет, където 138 души повече се обучават в специалностите медицинска сестра и акушерка. Надвишен капацитет има и в Техническия колеж.

„Всички университети в страната ще бъдат санкционирани, а не само нашият. Тези средства образуват резервен фонд към министерството. През второто шестмесечие, университетите, които имат най-висок рейтинг, ще получат допълнителни средства. ТрУ има две първи места - за ветеринарна медицина и животновъдство и три втори,т.е. очакваме тези пари да дойдат отново при нас". Това съобщи за Дарик ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков. Той разясни, че една от причините за санкцията е, че за първи път чуждестранните студенти също са включени в общата бройка, която определя капацитета на специалностите.

12 милиона 500 хиляди лева е стойността на приетия бюджет на университета в Стара Загора за тази година. Това е с около 600 хиляди лева по-малко от миналата година, а висшето училище има преходен излишък в размер на 1 милион и 400 хиляди лева.

Цялото интервю с проф.Иван Станков може да чуете в прикачения звуков файл.