среща бизнес
среща бизнес / община Стара Загора
Община Стара Загора има постигнат консенсус с държавата, както и с бизнеса в региона, че трябва да бъдат обединени усилията ни към привличане на високотехнологични компании и инвеститори, които да произвеждат продукти с висока добавена стойност. Заедно можем да изградим един работещ и добър модел, който да води не до разкриване на количество работни места, а до качествени – такива, които ще бъдат атрактивни за младите специалисти. Това каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който бе домакин на среща на бизнеса с министъра на икономиката Емил Караниколов. 

Темата бе създаването на Индустриална зона „Загоре“, като публично-частно партньорство между общината и бизнеса. Председателят на Клуба на работодателя Димитър Гайдаров, Георги Стоев, управляващ съдружник в компания Industry Watch, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков и областният управител Гергана Микова обсъдиха още с представителите на местния бизнес някои административни пречки и необходимостта от законодателни промени за отстраняването им. 

„Статистиката за Стара Загора показва, че населението тук не намалява, за разлика от много други райони в България. Стара Загора има устойчив темп, като в същото време и безработицата е на ниски нива. Това показва, че ние не трябва да се стремим да привличаме масовост на работните места, а високотехнологични производства“, допълни градоначалникът. „Като приоритет пред нас стои задържането на старозагорските младежи, които получават добро образование някъде другаде, но не се връщат тук, а избират София или заминават за чужбина. Целта ни е да задържим тях, за да бъдат полезни и да се развиват тук. Това може да се случи само с добре заплатени позиции и възможности за кариерна перспектива. Това показва и анализът на Industry Watch, каза още Живко Тодоров.

Създаването на модерна Индустриална зона в Стара Загора ще бъде механизъм за привличането на качествени инвестиции в региона. Това подчертаминистърът на икономиката Емил Караниколов. Той изтъкна, че развитието на индустриалните зони в България е много важен аспект от успешното стимулиране и привличане на инвестиции в страната ни и подобряването на бизнес средата.
Според проучването на Industry Watch,  Стара Загора разполага с всички предпоставки да защити позициите си като регион с висока степен на развитие. Данните на компанията сочат, че около града има няколко възможни зони, които да отговорят на инвеститорския интерес. Обсъдени бяха резултатите от проучването на Industry Watch на няколко от перспективните райони в града – в близост до квартал „Зора“, между квартал „Железник“ и село Богомилово, както и летището, което е в непосредствена близост и разполага с едни от най-добрите инфраструктурни комуникации.
По време на срещата стана ясно, че са водени редица разговори с потенциални инвеститори, които са показали необходимост от развитие не само на подходяща инфраструктура в индустриалната зона, а и гарантирането в дългосрочен план на квалифицирана работна ръка, както и на модерно образование и здравеопазване.

Министър Караниколов посочи, че Министерството на икономиката подкрепя  дуалната  форма на обучение като плавен преход от обучение към работа, доказал успеха си в страни като Швейцария, Австрия и Германия. Той подчерта, че това е един от начините за осигуряване на подходящи кадри за бизнеса и решаване на проблемите на пазара на труда.

Стара Загора е в топ 3 на развитите и готови за инвестиране бизнес региони. Налични са добрите условия, които търсят инвеститорите – добри комуникации, ниски нива на данъчните ставки. Това каза Георги Стоев, управляващ съдружник в компания Industry Watch. „Темата какви инвеститори и в кой сектор трябва да търсим, поне към момента не стои пред България, тъй като се борим за всеки един, защото трябва да се вдигне нивото на всички региони. Разбира се, насочили сме усилията си към високотехнологичните сектори, които носят и висока стойност, но наблюдаваме развитие и при логистиката. Трябва да се работи и с микро, малките и средните предприятия, защото те са от изключително значение за икономиката“, допълни той. Компаниите вече искат да дойдат наготово, за около 10 месеца да построят работещо предприятие, за което трябва да се обмислят и законодателни промени, защото само административното утежняване на процедурите губи толкова време. Това стана ясно по време на срещата. 

В обсъждането на бизнес развитието в Старозагорско участваха още народни представители, общински съветници, представители на различни браншови организации и други.