Пръскат за кърлежи в старозагорските села
Пръскат за кърлежи в старозагорските села / БГНЕС, архив
В края на месец май приключи дезакаризацията във всички общини на областта. Обработени са общо 1 624 822 кв. м тревни площи в детски и социални домове, паркове, квартални градинки, детски площадки, междублокови пространства, ученически лагери за отдих.
 
Високите температури и високата влажност през пролетно-летния сезон създават благоприятни условия за увеличаване числеността на кърлежите, с което силно нараства и рискът от заразяване с пренасяните от тях инфекции. Пренасянето на кърлежи и други ектопаразити (бълхи, дървеници и пр.), както и на ендопаразити, се осъществява най-често чрез скитащи бездомни котки, кучета, но и чрез гризачи (мишки, плъхове). Поради тази причина в края на март РЗИ Стара Загора изпрати писмо до кметовете на общините предписание, относно недопускане на инциденти с деца от детските заведения през пролетно-летния сезон.
 
Извършените проверки показват, че са предприети необходимите мерки (от страна на общината и от страна на директорите) за изпълнение на предписанието, включително извършване на ремонти в дворното пространство (изграждане на нови пясъчници, смяна на пясъка, поставяне на покривало на пясъчника след приключване на игровите занятия, периодично обработка с биоциди на пясъчниците).

За още новини харесайте страницата ни във Facebook- https://www.facebook.com/darik.starazagora/