Ще започне поставяне на феромонни капани и в края на септември отново ще се извърши пръскане
През юни предстои следващото третиране срещу боровата процесионка в община Стара Загора.

Това съобщи заместник-кметът на местната администрация Радостин Танев. От думите му стана ясно, че ще започне поставяне на феромонни капани и в края на септември отново ще се извърши пръскане.

Боровата процесионка – защо е опасна и как да се предпазим

"За целта ще поискаме разрешение дейностите да бъдат изпълнени с дронове", допълни още Танев. Той припомни, че през март тази година започна механично премахване на гнездата на боровата процесионка.

Дейностите включваха изрязване на гнездата на ларвите вредители по дърветата с автовишка и прибирането им в найлонов чувал, който бе унищожен в инсинератор.

„Боровата процесионка няма естествени врагове и борбата с нея е много трудна, но всички предприети мерки ще бъдат бариера за разпространение на популацията“, обясни заместник-кметът.

Той коментира, че етапите за противодействие на вредителя чрез комплексно третиране е обсъдено от сформирана експертна комисия от ландшафтни архитекти и горски служители, които са направили оглед на състоянието на дървесните видове в най-големия парк в община Стара Загора „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото). 

Активната намеса на община Стара Загора и териториалното поделение на „Държавно горско стопанство - Стара Загора“ през есента на м.г. не успя да унищожи вредителя.

Нашествие на опасни гъсеници у нас - за какво да внимаваме (СНИМКА/ВИДЕО)

Осъществено беше пръскане от страна на общината на над 400 дка територии, от които парк „Митрополит Методий Кусев“, горските масиви над кв. „Три чучура - север“ и кв. „Дъбрава“, както и още 214 дка общински и 3800 дка държавни, обработени от горското стопанство.

Популацията беше частично ограничена, защото дейностите се извършват в урбанизирана среда и борбата е биологична. Недопустимо е и използване на химичен инсектицид, защото ще се наруши биологичното разнообразие.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Павлина Дудева, БТА