/ РИОСВ - Стара Загора
Обработват територията на парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото) в Стара Загора срещу борова процесионка. Това съобщиха от Общината.

Бариерна аерозолна обработка вече е приложена по обходни маршрути в парка по прикачената схема. Тя бе осъществена в периода 11 – 15 октомври. Важно е да се вземат предвид поставените временни ограничения за преминаване на гражданите, избрали Аязмото за разходка и отмора.

През първите дни на месеца, върху 3 800 дка борови гори в ТП „Държавно горско стопанство - Стара Загора“, включващи и 214 дка общински гори, се извършиха последните за годината въздушни пръскания срещу боровата процесионка. Лесозащитното мероприятие бе съобразено с развитието и биологията на вида.

Предупреждават за среща с опасен вредител в парковете (СНИМКА)

Борова процесионка (Thaumetopoea pityocampa) е вид молец от семейство Thaumetopoeidae, разред Пеперуди “Thaumetopoea Pityocampa Schiff”. Гъсениците от този вид притежават хиляди мънички косъмчета, покриващи тялото им, които съдържат дразнещ протеин, наречен тауметопоеин. При евентуален контакт на власинките от гъсениците с кожа и лигавица, може да се появи болезнено дразнене, а в редки случай алергични реакции (уртикария).

Относно потенциално увеличение на популацията на вредителя в региона на Стара Загора, се предприемат навременни мерки. Изготвено е картографиране на засегнатите райони и схематизирането на най-често използваните от населението и всички останали проходими маршрути. Поведението на вредителя изисква и решения, позволяващи ограничаване на миграцията му. Необходимо е да се извършват наземни обработки на терените с биоциди.