/ Министерство на отбраната
2800 декара борови гори в Западните Родопи ще бъдат обработвани от въздуха срещу вредителя борова процесионка, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП).

Горите са в районите на "Държавно ловно стопанство Дикчан" и "Държавно горско стопанство Гърмен". Авиоборбата е насочена срещу гъсениците на боровата процесионка, а пръскането ще се извърши през следващата седмица в сутрешните часове при подходящи метеорологични условия.

Предвижда се пръскането в "ДЛС Дикчан" да бъде на 10 септември, като площите ще бъдат обработени с биологични препарати за растителна защита, които са разрешени от Българската агенция по безопасност на храните и отговарят на стандартите за управление на горските територии. На 11 септември ще се осъществи химична борба срещу боровата процесионка в "ДГС
Гърмен", където нападнатите от вредителя са 50-годишни иглолистни гори.

Лесозащитните действия се предприемат от ЮЗДП, за да бъде намалена плътността на боровата процесионка, която обезлиства дърветата. Необходимостта от провеждане на авиоборбата е потвърдена от Лесозащитна станция - София и разрешена от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград, допълват от пресцентъра на предприятието. За предстоящите действия се уведомяват всички заинтересовани страни - кметства, регистрирани пчелари и пчеларски сдружения.
 
БТА