Повечето микроязовири в община Казанлък трябва да бъдат почистени
Повечето микроязовири в община Казанлък трябва да бъдат почистени / Община Казанлък

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова се срещна с арендаторите на микроязовири на територията на общината. Срещата бе по повод проверката, направена от комисия, създадена със заповед на кмета на общината, която е обходила всички 25 микроязовира в общината.

Направените констатации са, че повечето от микроязовирите се нуждаят от почистване, предимно от растителността. Голяма част от микроязовирите в момента са празни, но преди да бъдат напълнени и зарибени, е необходимо сериозно почистване. Някои от тях имат предписание и за преливниците. За всички арендатори е важно да представят две разрешения - от Басейнова дирекция за ползване на микроязовира и от Агенцията по рибарство и аквакултури за отглеждането на риба. Това напомни на арендаторите кметът Стоянова и акцентира върху дейността им за подобряване състоянието на стопанисваните от тях водни обекти с цел преди всичко осигуряване безопасност на хората.

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова прие предложенията на кмета на с. Шейново Николай Терзиев. Той препоръча в комисите по провеждане на търгове за отдаване под наем на микроязовирите да участват съответните кметове на населени места. Второто предложение бе в срок до 1 месец да се направи втора проверка на микроязовирите на територията на общината, в която да участва и арендаторът на съответния обект, и кметът на населеното място.

Стоянова обяви, че в най-скоро време ще се направи паспорт на всеки микроязовир, след което тези, които в момента не се стопанисват, ще бъдат обявени на търг за отдаване под наем.

На срещата присъстваха заместник-кметът Даниела Коева, кметовете на населени места, специалисти от общинска администрация.

По повод Националния празник на Р България - 3 март, Галина Стоянова се срещна и с представители на Община Габрово. Бяха обсъдени конкретни действия по организацията на празника. Тази година символичен домакин на тържествата е Община Казанлък. Срещите между двете общини са традиционни с цел съгласуване на дейностите и се провеждат всяка година преди честванията на връх Шипка по случай 3 март и 23 август.