/ netinfo
В Стара Загора гостува Н.Пр. Мюриел Берсе Коен, посланик на Конфедерация Швейцария в България. 

Руски център откриха в библиотеката (СНИМКИ)

Тя посети единствения в страната Спасителен център за диви животни на Зелени Балкани - Стара Загора,  където се запозна с благородната работа на организацията за опазването на редки видове и местообитания в България.

Посланикът посети и Българо-швейцарската ортопедична работилница, създадена от Швейцарската фондация Суисклиникъл, в партньорство с Обществен дарителски фонд  и с подкрепата на много швейцарски и български организации, и физически лица.

Дейността на работилницата, беше подкрепена и от швейцарския Фонд за партньорство. В нея, с безрезервната отдаденост на Мануела Малеева и д-р Бруно Франие, носители на наградата Добрият самарянин, в България се прилага швейцарско ноу-хау при лечение на специфични ортопедични проблеми в детска възраст на деца от цялата страна.

Годишно чрез работилницата получават висококачествена ортопедична помощ повече от 300 деца, като изработените ортопедични средства - шини, лонгети, ортези и протези, често се коригират, за да отговарят на физическите промени на децата.

Председателят на Търговско-промишлена палата-Стара Загора Олег Стоилов оцени високо швейцарската подкрепа за въвеждане на дуалното обучение в българското професионално образование чрез проекта ДОМИНО, в който Област Стара Загора е национален лидер.

Той благодари за швейцарското партньорство при тазгодишния Фестивал на виното и културното наследство Августиада, и за многогодишно ползотворно сътрудничество с Българо-швейцарската търговска камара.

Посланик  Коен обеща, при следващото посещение в Стара Загора да се запознае отблизо с професионалните гимназии и фирми, работещи по проекта ДОМИНО