Пореден ултиматум към казанлъшката болница
Пореден ултиматум към казанлъшката болница / netinfo

 

10 дни има казанлъшката болница да разплати старите си задължения към немска фармацевтична  компания.

Този ултимаум е  даден от представители на фирмата на управителя на болницата д-р Кети Манолав.

Това е третият  сериозен ултиматум за по-малко от три седмици към здравното заведение в Казанлъшко, отправен  от доставчици на лекарства и медикаменти.

180 хиляди лева са просрочените вече задължения  към немската компания от страна на болницата, обслужваща население от пет общини.Заради неизплащане на дължими суми и към  фирма- доставчик на гориво за линейките и автомобилите на болницата, през миналата седмица, в разгара на грипната епидемия  са  блокирани временно и картите за зареждане.

Тежката ситуация с парите в казнлъшката болнца е от близо четири години, но с цялата си тревожност проблемът бе поставен през миналата година.  Тогава стана ясно, че неразплатените средства са за над 3 милиона  лева, колкото са и болничните активи и на практика болницата е пред фалит.

От началото на тази година до момента, въпреки решението на Общинския съвет за превеждане на субсидия за болницата в размер на 1,1 милион лева от местния бюджет за болницата в града, няма нито лев превод  за нуждите на здравното заведение.

Преди седмица заради  трите сериозни ултиматума за блокиране на сметките на  болницата, местният парламент задължи кмета на общината спешно до края на днешния ден, да преведе 434 хиляди лева на здравното заведение.

Въпреки ултиматума на съветниците,  до края на работния ден превод по болничните сметки не бе постъпил.

Близо 2,5 милна лева към момента на практика не стигат на общината в Казанлък да върже бюджета за годината. 

Пари  няма, трябва да продаваме, заяви пред съветниците кметът на общината Стефан Дамянов.

Според запознати,  натискът от страна на фирми- доставчици на медикаменти  и консумативи към казанлъшката болница се е увеличил  драстично след  изявление на висши представители на управляващите, че предстои закриване на сериозен брой общински болници.

Притеснението, че няма да приберат парите си кара фирмите да оказват натиск и да търсят дължимото,  заявиха за „Дарик" запознати със ситуацията в здравното заведение.