Повече хора с болни бъбреци ще се лекуват безплатно
Повече хора с болни бъбреци ще се лекуват безплатно / netinfo
Фейсбук страницата “Приятели на бъбреците” организира гражданска инициатива
"Погрижи се за бъбреците си при наднормено тегло и хипертония". Целта е алармиране на обществеността за опасността от хронично бъбречно заболяване при наднормено тегло и високо кръвно налягане.
 
Събитието е част от кампания на групата  за информираност и превенция на бъбречните заболявания сред хора с наднормено тегло и хипертония. Според Световната Асоциация за борба с бъбречните заболявания именно “наднорменото тегло и високото кръвно налягане са основния фактор за възникване на болести на бъбреците. Това е най-застрашената група, сред която вероятността за бъдещи бъбречни проблеми е най-висока”.

Поради тази причина се провеждат редица събития за информираност на обществото, в които всеки ще може да направи първата стъпка в грижа за собственото си здраве.
 
На място  ще бъде дадена възможност на всеки желаещ да измери безплатно кръвното налягане и теглото си. Минувачите ще могат да се информират кои са рисковите фактори за възникване на бъбречни заболявания и как да предпазват себе и своите близки.
 
Старт на инициативата ще бъде даден в 11:00 часа на бул. “Цар Симеон Велики” , до Музея на религиите.
 
Доц. Илия Попов, специалист-нефролог ще отговори на място на всички въпроси.