Почти всички пожари в региона са в следствие на човешка намеса
Почти всички пожари в региона са в следствие на човешка намеса / ОУПБЗН - Стара Загора

Периодът от 27 април до 15 ноември е определен за пожароопасен сезон в горските територии в област Стара Загора със заповед на областния управител Недялко Недялков. Поради продължилото засушаване и трайно високите температури през това лято се увеличи няколкократно броят на пожарите в горски и полски територии. Общо за периода 01.06.2012 г. до 21.08.2012 г. пожарите със загуби са 105 като за същия период на миналата година са 79. До момента е изгоряла 420 дка иглолиста гора и 122 дка широколистна, като за сравнение през 2011 г. за същия период са изгорели 35 дка иглолистни насаждения и 65 дка широколистни.

За месец юли в Оперативния център на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението" - Стара Загора са регистрирани 5 пожара със загуби в горски територии. На 8 юли над ж.п. гара Дъбово е изгоряла 10 дка борова гора и 25 дка лесонепригодни култури. На 10 юли в землището на с. Руманя са изгорели 8 дка широколистна гора и 12 дка лесонепригодни култури, като единствено за този пожар причината е мълния. Останалите са причинени от човешка дейност. На 19 юли е изгоряла 90 дка борова гора северозападно от кв. Лозенец. На 22 юли в землището на община Стара Загора западно то кв. „Три чучура север" е изгоряла 10 дка иглолистна гора и 10 дка широколистна, както и 520 дка ниска храстовидна и тревна растителност. На 31 юли в с. Паничерево, общ.Гурково е изгоряла 15 дка иглолистна гора.

Почти всички пожари в региона са в следствие на човешка намеса
netinfo

За месец август пожарната обстановка е сходна. На 6 август около с. Шаново е изгоряла 4 дка широколистна гора, а в землището на с. Ветрен - 100 дка. На 7-ми между землищата на селата Зимница, Ветрен и Дъбово са изгорели 305 дка борови насаждения, 10 дка - шипков масив и 100 дка лавандула. През август горя и ниска храстовидна растителност и храсти над Резерват Соколна в Национален парк „Централен Балкан". Изгорялата растителност там е с площ 3500 дка. На 17.08.2012 г. в лозов масив при неправилно боравене с открит огън изгоряха 10 дка от лозови насаждения. На 20 август на „7-ми километър" в посока Старозагорски минерални бани, пак при човешка небрежност изгоряха 12 фургона и паянтови постройки както и 500 дка храстова и тревна растителност.

Почти всички пожари в региона са в следствие на човешка намеса
netinfo

В следствия на тази хронология на по-значимите пожари, станали в пожароопасния летен сезон, от пожарната обобщават, че повечето от тях са в следствие на човешка небрежност, невнимание и не отговорно отношение към боравенето с огън.

Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението" - Стара Загора апелира към гражданите за внимание и недопускане на пожари, тъй като загубите за хората и природата са значими.

Изгарянето на растителни или други отпадъци, особено при наличието на вятър, крие сериозна пожарна опасност и нерядко води до сериозни огнени бедствия. Като често пострадалите са и самите лица, причинили пожара, поради бързото му неконтролируемо разрастване на големи площи.

При първите признаци на пожар в дома, в двора, в полето или в гората, подайте незабавно съобщение на телефон 112.