По-малко от 20% избирателна активност в референдума
По-малко от 20% избирателна активност в референдума / Sofia Photo Agency, архив

29 784 от имащите право на глас в старозагорска община заявиха своя отговор на въпроса „Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово"?". Гласуването в Стара Загора на местния референдум приключи в 20 часа с 19,93 на сто избирателна активност.

Най-много са гласували в избирателна секция №84-300 души, а най-малко-по 9 гласували има в СИК с номера 145-Студентски град и 137-в кв. "Лозенец".

Една заявка за осигуряване на специализиран транспорт за лица с увреждания на опорно-двигателния апарат или с увреждане на зрението е била приета и обслужена от служителите на общинската администрация.

На референдума се гласуваше в 202 избирателни секции в 51 населени места на Община Стара Загора. Имащите право на глас са 149 434.

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложението, предмет на референдума, е прието, ако в него са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за общински съвет в съответната община и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели. На последните местни избори през 2011 г. са гласували 68 552 избиратели от имащите право на глас 142 728.

Ако предложението, предмет на референдума, не е прието, местен референдум по същия въпрос може да бъде иницииран не по-рано от една година от датата на произвеждането му.