Пепеляшка на сцената на Държавна опера-Стара Загора
Пепеляшка на сцената на Държавна опера-Стара Загора / Държавна опера Стара Загора

На 20 май от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора Балетната трупа на театъра ще представи своята най-нова продукция „Пепеляшка" по музика на Сергей Прокофиев. Последната класическа постановка от афиша на Балета на Държавна опера-Стара Загора е на балетния спектакъл „Мечти" / 2011 г./ с хореография на Алида Бонева, художествен ръководител на балетната трупа от 2004 г. насам.

Режисурата и постановката на „Пепеляшка" на сцената на Операта е на Алида Бонева. Сценографията и костюмите са на Теодора Джамбазова и това е неин първи самостоятелен проект. Мултимедията е на Радостин Димитров и Пламен Асенов, музикална обработка - Александър Тумангелов. В постановката участват Балетът на Държавна опера Стара Загора, ДЮСОБ „Маргаритки" с ръководител Радост Младенова-Арабаджиева, Школа „Бага-тур". В ролята на Пепеляшка е Кремена Костова, Принцът е Станко Танев, Бащата на Пепеляшка - Александър Желев, Майката - Петя Вънева, Преструвана и Свадливка /сестри/- Цветелина Тенева, Яна Кафалиева , Фея - Ромина Славова, Учител по танци - Ивелин Христакиев, Анелия Димитрова, Испански танци - Биляна Чолакова, Драгомир Илиев , Ориенталски танци - Ивелина Димитрова, Ивелин Христакиев, ансамбъл, Класическа вариация и Адажио - Анелия Димитрова, Ивелин Христакиев , Камериерки - Лора Монева, Пенка Димитрова, Анелия Димитрова, Ивелина Димитрова. За премиерата на „Пепеляшка" в шивашко ателие на Операта са ушити 58 костюми /мъжки-31 и дамски - 27/ от общо 850 метра плат /коприна, трико, тюл, дантела/, със златни и сребърни украси, щраусови пера. Закупени бяха два комплекта /по 12 на брой/ балетни обувки /палци/ - за репетициите и за сцената.

Първата балетна постановка на сцената на Старозагорската опера е „Куклената фея" - балет от Йозеф Байер с премиера на 29 май 1949 г.