Отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП
Отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП / БГНЕС, архив

С решение на Асамблеята на ООН от 26.10.2005 г. всяка трета неделя от месец ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. През 2014 г. денят се отбелязва на 16 ноември.

С провеждането на този ден се цели: да си спомним за загиналите хора и изразим съболезнование към мъката на семействата за понесените загуби; да се отдаде необходимото на всички които участват в ликвидацията на
последствията от пътнотранспортните произшествия: служителите от бърза медицинска помощ, лекарите, медицинските сестри, служителите от полицията, пожарникарите, консултантите и другите работници, които всеки ден се сблъскват с бедствията, причинени от пътнотранспортните произшествия и изпитват върху себе си тяхното влияние.

С различни мероприятие се прави опит да се привлече вниманието към огромната смъртност и травматизъм от пътнотранспортните произшествия и към потенциалните заплахи на които са подложени всички участници в движението; да се повиши информираността за мащабите на проблема и последствията за семействата и обществото, а също така да се подобри помощта и подкрепата към близките и пострадалите след пътнотранспортните произшествия.

Опитва се да се подчертае възможността от профилактика на пътнотранспортния травматизъм и важността от по-острото реагиране спрямо нарушенията на закона за движението по пътищата; да се създаде възможност всеки да анализира своя принос в предотвратяването на пътнотранспортните произшествия.

Всяка седмица у нас при пътнотранспортни произшествия загиват повече от 15 човека. Над 150 са пострадалите с тежки наранявания, а част от тях остават с трайни увреждания за цял живот.