От понеделник-ефективна стачка в Мините
От понеделник-ефективна стачка в Мините / Христо Христов
Миньорите от Мини “Марица Изток” започват ефективни стачни действия на 16 юли-понеделник.Лидерите на двата синдиката КНСБ и КТ “Подкрепа” са връчили уведомителното писмо на изпълнителния директор Иван Марков по време на преговорите тази сутрин.

Инж.Марков съобщи новината с огорчение,тъй като, според него, днешните преговори са били успешни. Двете страни са се договорили за изплащане на компенсации,натрупани от излишъка във фонд “Работна заплата” за второто тримесечие на годината.Социалните партньори са приели нов проект на правила за определяне на възнагражденията в Мини Марица Изток.Инж.Марков не уточни какви са тези правила,само подсказа,че става дума за индивидуален подход при разпределението на средствата-според труда,а не “на парче” както досега.За следващия вторник е насрочен нов кръг от преговори.Тогава ще се обсъжда възможността за акумулиране на 20% ръст на средствата за работни заплати през второто полугодие.

7 500 служители на Мини Марица Изток са подкрепили в подписка ефективната стачка .Чакаме реакция от управляващите на нашите проблеми от 24 януари,припомни председателат на “Подкрепа” в Мините Генчо Генчев.Той подчерта,че ефективната стачка започва на 165-ия ден,вместо на 18-ия,както изисква Законът за уреждане на колективните трудови спорове.Според него,социалното напрежение може да спадне,ако правителството и Народното събрание покажат желание да премахнат данък общ доход върху социалните разходи и да ремонтират бързо Закона за корпоративното подоходно облагане.

Стачката от понеделник ще бъде 24-часова.Извиняваме се на гражданите на Република България за всички възможни последствия от нашия протест,но отговорността е на правителството и на парламента, заявиха синдикалните водачи на миньорската стачка.

Средната работна заплата в Мини Марица Изток е 940 лв. Към тях работниците и служителите получават допълнително по 400 лв. във вид на бонуси и в натура.Топлоелектрическите централи в комплекса разполагат с въглищни запаси за 2 седмици.Всеки ден бездействие на Мините ще бъде равен на милион лева загуби, изчисли изпълнителният директор на най-голямото въгледобивно дружество в България инж.Иван Марков.