От 1 юли детските градини с делегирани бюджети
От 1 юли детските градини с делегирани бюджети / Dariknews.bg

През тази година във всички детски градини в община Стара Загора ще се въведе системата на делегирани бюджети. Единният стандарт на финансиране на дете в детска градина е 1408 лева. Първата за годината среща между директорите на детските заведения, вр. и.д. зам.-кмет Боян Даскалов, началника на отдел „Образование, младежки дейности и спорт" Мария Тодорова и експерти от отдела вече се проведе.

"Все още не е ясна формулата, по която ще се работи. Тя ще бъде изготвена на базата деца, разходи, приходи и ще бъде одобрена от финансистите на общината. Предстои ни семинар, за да бъдем обучени", каза пред Дарик директорката на детска градина "Зорница" в Стара Загора Донка Пейчева.

Всички детски градини в общината ще преминат на делегирани бюджети по едно и също време. Срокът е 1 юли тази година.

Детските градини от по-малките общини в страната вече са преминали на делегирани бюджети, разказа Донка Пейчева. Тя, заедно със свои колежки от Стара Загора, е посетила едно детско заведение в Троян.

"Има много неща, които трябва да научим, за да управляваме правилно парите", коментира Донка Пейчева и допълни, че детска градина "Зорница" в Стара Загора се посещава от 120 деца.