/ iStock/Getty Images
От началото на ноември, шест студентки от Филиал Хасково на Тракийски университет-Стара Загора от специалност „Медицинска сестра“ са в помощ на COVID-отделения в различни болнични структури, съобщиха от университета.

Тракийски университет

Четири от тях са в МБАЛ „Хасково АД“ 4, една в МБАЛ „Света Екатерина“-Димитровград и една в МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски“-Казанлък - един. Четири от доброволките са стажантки, а две са 3-ти курс, всички са от специалност „Медицинска сестра“.

Областният координатор на ГЕРБ-Стара Загора помага на пациенти с COVID-19

Шестокурсникът по медицина Туран Кая, който е лекар-стажант в английската секция за студенти на Тракийски университет, е най-новото попълнение на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора.

Тракийски университет

Туран Кая споделя: „Реших да доброволствам, за да бъда от полза в борбата срещу Covid-19, в отделението по Инфекциозни болести. Поисках да бъда доброволец наскоро, на 13-ти ноември, веднага щом разбрах, че имат нужда. Освен, че професията, която съм избрал го изисква, аз си казах 'кога ако не сега, добре е да започна да практикувам отрано особено сега, когато светът е в това положение'.

Съпругата ми и майка ми, която е пенсионирана медицинска сестра, най-важните две жени в живота ми, одобриха и насърчиха решението ми, което ме накара да се уверя, че постъпвам правилно. Освен своята хуманитарна част, доброволчеството в битката срещу Covid-19 дава възможност на младия лекар да придобие полезен опит, умения и компетентност по време на пандемия, което не се случва често.

Подготвя ви да работите при доста тежки условия и стрес. Там осъзнавате, че сте направили първата си крачка в действителната област на медицината. Някои мои приятели бяха загрижени за мен поради рисковете от работата в инфекциозно отделение. Оценявам искрените им притеснения, но нека бъдем откровени, рискът е навсякъде, тук в инфекциозното отделение, поне знаете за опасността и се предпазвате по съответния начин".