знаме България
знаме България / Sofia Photo Agency, архив
Орлин Горанов ще гостува в Стара Загора на 3 март. Той ще изпълни акапелно химна по време на вдигането на знамето пред община Стара Загора в 10:30 часа. Веднага след това шествието, начело с репликата на Самарското знаме и военния духов оркестър, ще се отправи към мемориала „Бранителите на Стара Загора“, където българската естрадна легенда отново ще пее. Предвидено е финалът да бъде около 12:00 часа, с тържествен ритуал за поднасяне на венци и цветя, под наслов „Пред падналите за България – поклон!“ . Община Стара Загора ще осигури безплатни автобуси за гражданите, които желаят да участват в ритуала на Мемориалния комплекс, които ще бъдат пред Регионалната библиотека в 11:00 часа .

Уникалното паметно шествие под надслов "За Свободата... Да развеем българското знаме" ще премине трикилометровия път-поклон до комплекса "Бранителите", предвождано от  кмета Живко Тодоров и общинското ръководство. С любов към Отчеството граждани, военнослужещи и патриоти от страната ще пренесат  на ръце трибагреника, който ще изкачи монумента на „Самарското знаме“, извисяващ се над града вече 40 години. През 2017 г. се навършват и 140 години от боевете за защитата на Стара Загора. Годишнината ще бъде отбелязана със специална програма, чията кулминация ще бъде светлинно-звуковият спектакъл  „Молитва за Стара Загора“, на 31 юли, от 21.00 ч., на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”.

Програмата на Община Стара Загора за Националния празник - 3 март започва в 9.00 часа с Божествена света литургия в храма „Св. Николай“. В 10.15 ч. ще бъдат положени венци и цветя на всички паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора – Мавзолей-костница  „19 юлий 1877", Паметника "Защитниците на Стара Загора", Паметника на Трета опълченска дружина и подполковник Калитин и Паметника на загиналите във войните старозагорци.