Нов трансдюсер и Център за репродуктивно здраве в Стара Загора. В Казанлък ремонтират родилното
Нов трансдюсер и Център за репродуктивно здраве в Стара Загора. В Казанлък ремонтират родилното / dariknews.bg

С нов 4 D трансдюсер трябва да се сдобие старозагорското родилно отделение. Апаратурата обеща лично ректорът на Тракийски университет проф. Иван Станков. В отделението ще могат вече да се правят и така дългоочакваните генетични скрининги. „Ръководството на болницата мисли по няколко варианта за преместването на клиниката ни, но всичко ще стане ясно в средата на годината", каза за Дарик началникът на родилното отделение д-р Данаил Даков. 1440 - или с 20 повече бебета са се родили през изминалата година в отделението.

Нов център за репродуктивно здраве пък ще могат да ползват в  в частна клиника в Стара Загора от 4-ти февруари, обяви директорът и д-р Николай Христов, който се похвали с двете нови отделения и 345 бебета за изминалата година.

Празникът бе отбелязан и от екипа на АГ-отделението на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски" - Казанлък. Отделението съществува от построяването на болницата през 1964 г. В момента тук работят 6 лекари акушер-гинеколози, 2 педиатри, 22 акушерки. Целият колектив наброява 40 души. През 2012 г. в АГО в Казанлък са се родили 594 бебета, от които има 4 двойки близнаци.

По проекта на община Казанлък „Реконструкция, обновяване и оборудване на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски" ЕООД" на стойност 3 799 000 лв. ще бъде извършена реконструкция и оборудване с нова медицинска техника на редица отделения в здравното заведение. В АГО ще бъде извършен ремонт и ще бъде доставена нова апаратура в родилна зала и в двете зали на операционния блок, които не са обновявани от създаването на отделението.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова отправя специални поздрави към всички, които празнуват днес своя професионален празник, с пожелание за здраве, лично щастие и професионални успехи. За проявен висок професионализъм, етичност, всеотдайност и отговорност в работата Община Казанлък ще отличи с грамоти лекар и акушерка от отделението, които ще бъдат официално връчени тази вечер. За празника АГО ще получи и подарък от Общината, който ще улесни ежедневната работа на екипа.


Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които са помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. И до днес на Бабинден се спазват някои от обредните обичаи и се празнува от по-възрастните с много веселие.

От 1951 г. 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и професионален празник на акушерките и гинеколозите.