Нейкова: Приоритети са общественият интерес и законите
Нейкова: Приоритети са общественият интерес и законите / netinfo

Областният управител Мария Нейкова оповести позицията си относно контрола по решенията на Общинските съвети.

"Във връзка с осъществявания от мен контрол върху решенията на общинските съвети следва да отбележа, че съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация областният управител може да упражнява контрол единствено и само по отношение на законосъобразността на приетите от общинския съвет решения.
Областният управител има възможността да върне незаконосъобразното решение за ново разглеждане от Общинския съвет, или респективно да го оспори пред административния съд. Тези действия се осъществяват чрез нарочна заповед, в която подробно се излагат мотиви, основани на закона, кои точно разпоредби от него и по какъв начин са нарушени с приетото решение на Общинския съвет.
По отношение на Общински съвет Стара Загора, от началото на този мандат до настоящия момент е осъществен контрол по 200 решения, като е констатирана незаконосъобразност на 13 от тях. Шест от тях са оспорени директно пред Административен съд – Стара Загора, като по пет от тях Общинският съвет е отменил решенията си, а само едно е потвърдено от съда. Пет решения са върнати за преразглеждане на общинския съвет, като три от тях след това са оспорени пред съда. По тези три решения към настоящия момент има две висящи дела и едно в полза на Общинския съвет.
Към настоящия момент Общинският съвет има само 2 потвърдени от съда решения от общо 13 атакувани. Налице са и две висящи в Административния съд дела.
С оглед направената статистика неуместно и недопустимо е да се излагат твърдения за политически съображения при осъществявания от мен, в качеството ми на областен управител, контрол за законосъобразност на решенията на Общински съвет – Стара Загора, както и твърденията за недостатъчна мотивираност на постановените от мен заповеди. Последните са издадени изцяло на основание и в рамките на закона и подзаконовите нормативни актове, същите са правно аргументирани и обосновани. Това, както става видно от изложеното по–горе, се потвърждава и от водените административни дела и от постановените по тях съдебни актове.
Разбира се, има спрени решения и на другите общински съвети, така че не може и дума да става за по-различно или специално отношение към решенията на който и да било общински съвет.
Никога досега не съм и не възнамерявам да проявявам пристрастие при изпълнение на служебните си задължения. Нещо повече, инструктирала съм и моите заместници да се съобразяват единствено и само със законовите разпоредби.
Още веднъж заявявам най-категорично, че няма да позволя институцията, която представлявам, да се превъръща в инструмент за прокарване на едни или други политически или икономически интереси. За мен единствените приоритети винаги са били държавният и общественият интерес и законосъобразността на всичко, което се случва в област Стара Загора".