Натискът срещу българското розово масло е заради високата му цена?
Натискът срещу българското розово масло е заради високата му цена? / netinfo

Натискът срещу българското розово и лавандулово масло от страна на Европейската комисия и евентуалните намерения за ограничаването му като приложение в парфюмерийната индустрия е основно поради високата му цена.Тази теза изрази дългогодишният директор и настоящ научен работник в Института по розата в Казанлък Недко Недков.
Според него подобен натиск и намерение не са за първи път.

През миналата година българското розово масло стигна рекордна цена- над 6 хиляди евро за килограм, а лавандуловото - 80 евро. В същото време тези две масла държат 40% от световния пазарен дял в парфюмерийната индустрия.Според Недков, над 300 години светът използва розово масло и лавандула в различни съставки за парфюмерийната индустрия и тезите за алергии на тази основа са твърде неоснователни.


Казусът българско розово и лавандулово масло бе коментиран и от първия български еврокомисар Меглена Кунева, по време на визитата й в Казанлък.
"Да, българското розово масло категорично е национален приоритет. Българското правителство трябва да преговаря, ние не стоим отстрани, България е на масата за преговори, нищо не ни се спуска отгоре", каза Кунева и допълни, че българското правителство е за това, за да защитава българския интерес. Да сте чули позиция  някъде?, попита риторично бившият еврокомисар на България.