Масово съхнат борове и кедри в Казанлък
Масово съхнат борове и кедри в Казанлък / netinfo
От няколко месеца интензивно съхнат иглолистните дървета и кедрите в двата парка на Казанлък – “Розариума” и “Тюлбето”. Проблемът е изключително остър и тревожен от началото на тази година.

Заради интензивното съхнене е реална и опасността да пострадат и хора. За проблема са уведомени и експертите в отдел “Екология” на община- Казанлък.

Според тях причина за изсъхването и похабяването на дърветата е бързоразвиващо се гъбично заболяване с неизяснен произход и причина.

Природозащитници развиват и друга теза като причина за съхненето на дърветата.

Според тях причина за сухите борове и кедри е глобалното затаполяне и невъзможността да оцелеят иглолистнитедървета в ниските зони.

Заради многобройните тревожни сигнали на граждани, стигнали до експертите в отдел “Екология”и разпространението с бесни темпове на болестта, са взети проби и изпратени за анализ в Лесозащитната лаборатория в Пловдив.

Оттам се чака доклад с препоръки и нужните мерки.

Според Марияна Маркова, старши експерт в отдел “Екология” на община Казанлък, проблемът е изключително тревожен, на фона на липсващо доказано замърсяванена въздуха в района и той изисква непопулярни мерки за решаването му.

Тя прогнозира, че ако съхненето на иглолистните дървета в района на Казанлък продължи, може да се стигне до масовото им изсичане.

Затова обаче ще е нужен широк обществен дебат, с участието на различни организации.