Комерсиализация на читалищната дейност в община Казанлък?, според членове на Сдружението  за община Казанлък
Комерсиализация на читалищната дейност в община Казанлък?, според членове на Сдружението за община Казанлък / Д.Бобева
Да поговорим за града- под това мото Гражданското сдружение “ За община Казанлък” започва поредица срещи и разговори с граждани от общината за наболели проблеми от социалния живот.

Целта на дискусиите е да се разговаря за различни проблеми, свързани с личен интерес, комерсиализация и ощетяване на гражданите от района.

Първата дискусия ще е посветена на “комерсиализацията на читалищната дейност в общината”.

Според представителите на сдружението, гражданите да разберат, че не може 400 хиляди лева от бюджета на общината, давани за издръжка на театър “Любомир Кабакчиев” и читалище “Искра”на практика да се управляват и с тях да се разпореждат едни и същи хора в двете институции. Това било “странен начин на преливане на пари”, заяви Митка Швачева, доскорошен зам.председател на НЧ”Искра” Митка Шивачева, напуснала платения си пост доброволно,.

По думите й, от някогашните 2 хиляди члена на читалище “Искра” сега останали 100-тина, при това все заети в театъра или административни работници от читалището и ръководен персонал.

11-сет членното читалищно настоятелство било изградено на същия принцип. Сред най- големите болки на Шивачева е тази е капсулирането на читалищната институция, недостъпността му за гражданите и символичния брой останали работещи читалищни форми. Назад в годините в НЧ “Искра” имало работещи над 20 читалищни форми.

Шивачева заяви, че редуцирания състав на читалищните членове и свеждането им само до заети в него и театъра, на практика лишавал културната институция от възможността за избор на качествено настоятелство и оттам за пресичане на комерсиализацията в него. Случващото се с казанлъшкото читалище “Искра” бе “капсулиране на една демократична институция” , заяви говорителят на сдружението Веселин Стоянов. Капсулирането се извършвало от една група хора, които заели постове в читалището и решили, че това им е “бащиния”. Тъжно и унизително е читалището да се превръща в еднолично дружество, допълни говорителят.

От сдружението, ръководено от казанлъшкия строителен предприемач Константин Карагитлиев изразиха надежда, че изнесените данни ще са послужат за проверка от страна на Районната прокуратура в Казанлък.

До края на тази седмица от Сдружението ще депозират три сигнала със съмнения за корупция до новосформираната група в Общинския съвет на града за борба с корупцията. Само един от тях щял да е свързан с читалищната дейност.