/ iStock/Getty Images
Седемнадесет са претендентките за короната в конкурса
Общо 17 са кандидатките в конкурса "Царица Роза 2021", които ще се надпреварват за короната тази вечер, съобщиха от пресцентъра на общината. Те са избрани по традиция от абитуриентките на Казанлък.

Вижте всички кандидатки за короната на „Царица Роза 2021“ в Казанлък (СНИМКИ)

Най-много са възпитаничките на Природо-математическата гимназия "Никола Обрешков" - шест, следват представителките на СУ "Екзарх Антим I" - пет, три момичета са от ПГ по лека промишленост и туризъм, две са от Художествената гимназия "Акад. Дечко Узунов" и една от Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий".

Момичетата ще се представят в три тура - със спортни екипи, с тракийско облекло и с официални тоалети. За прическите им за поредна година ще се погрижи стилистът Стенли, който отново събира казанлъшки коафьори и гримьори в подготовката на кандидатките за тържествената вечер.

Жури с представители на посолства и побратимени градове на Казанлък ще оценява претендентките за царската корона. По традиция сред тях винаги е посланикът на Япония. За втори път в историята на конкурса спектакълът ще бъде проведен в залите на Историческия музей "Искра" и Художествената галерия в Казанлък. За първи път това се случва през 2000 година. Кандидатките ще дефилират в артистичното пространство на двата културни института сред артефакти и уникални образци на изобразителното изкуство от времето на тракийските царе.

Изборът на нетрадиционното място за провеждане на надпреварата е заради въведените противоепидемични мерки, поради което в залата ще има не повече от 100 зрители. С приоритет са роднините на кандидатките. За свободна продажба ще бъдат обявени само 60 места. Конкурсът "Царица Роза 2021" се организира от Община Казанлък съвместно с Общинския театър "Любомир Кабакчиев". Очаква се спектакълът, на който ще бъде избрана 53-ата носителка на короната, да бъде излъчван и онлайн. Началото на конкурса е в 19.00 часа тази вечер.

През 1903 г. гражданите на Казанлък за първи път организирали Празник на розата. Той бил посветен освен на красотата и цветята, така също и на милосърдието. Организирани били богати изложби с рози и цветя, излети до Шипченския манастир, продавали се специално издадени картички с изгледи от Розовата долина на тема розобер, традиционно производство на розово масло и др.

Събирали се средства за бедни семейства, стари хора, сираци и за болните от туберкулоза. Сред инициаторите са били възпитаници на Робърт колеж и Константинополския девически колеж, потомци на най-известните розопроизводители в общината, припомни Косьо Зарев, дългогодишен изследовател от казанлъшкия музей.
БТА