Как да се предпазим от хепатита?
Как да се предпазим от хепатита? / DarikNews.bg, архив

Предпазването от вирусен хепатит А е възможно в голяма степен и се осъществява чрез спазване на стриктна лична хигиена и спазване на обществените санитарно-хигиенни норми, осъществяване на карантинни и противоепидемични мерки в случаите на регистриран хепатит А и чрез прилагането на специфична профилактика-ваксини.

Най-елементарната и ефективна профилактична мярка е старателното измиване на ръцете с топла вода и сапун преди и след ползване на тоалетна, след смяна на пелени, преди хранене или обработка на храна. Освен това:
- избягване на заведения за обществено хранене със съмнителна хигиена;
- грижливо измиване на плодовете и зеленчуците преди консумацията им в суров вид;
- избягване консумацията на сурова риба, рибни продукти и морски деликатеси със съмнителен произход;
- избягване консумацията на съмнителна храна и напитки при пътуване в страна с нисък социален стандарт и лоши хигиенни условия;
- неизползване на вода за пиене от съмнителни водоизточници и замърсени водоеми за спорт, риболов, къпане;
- осигуряване на плътно затваряне на съдовете за смет; редовно извозване на отпадъците;
- контрол над добрата хигиена на работещите в заведенията за обществено хранене;

Какви са карантинните и противоепидемични мерки, ако сме болни от хепатит А?
- в дома на болния и в транспортното средство, което е използвал, се провежда
дезинфекция;
- болният се изолира в специализирано отделение или болнично заведение;

Специфична профилактика се осъществява с ваксина (синтетична, рекомбинантна, не съдържаща живи вируси, но стимулираща изработването в организма на защитни антитела срещу вируса на хепатит А). Понастоящем ваксината среща хепатит А не е включена в задължителния имунизационен календар на България. Тя се прилага по схема. Може да се прилага едновременно с други ваксини. Защитни антитела се откриват около 2 до 4 седмици след прилагането на първата доза от ваксината. За да бъде ефективна тя трябва да се приложи преди контакта с вируса, а не след това.

Хората, преболедували от хепатит А, имат естествен доживотен имунитет срещу заболяването и ваксинирането им не е необходимо дори ако попадат в групата на рискови контингенти за заболяване от вирусен хепатит тип А.