Илия Златев: Обезпокоен съм от случилото се в Музея
Илия Златев: Обезпокоен съм от случилото се в Музея / Dariknews.bg, архив

Председателят на общинската структура на БСП в Стара Загора и общински съветник Илия Златев изрази чрез писмо личната си позиция по повод проведения конкурс за директор на Регионалния исторически музей и назначението на поста на Ангел Динев.

„Обезпокоен съм от случилото се в последните дни в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Имам основания да се съмнявам в коректността на проведения конкурс и компетентността на членове на комисията, която го организира.

Още по-тревожно е поведението на новоизбрания директор д-р Ангел Динев, който с встъпването си в длъжност отказа да върне досегашния директор доц.д-р Светла Димитрова на заеманата от нея длъжност, аргументирайки се с правото да избере екипа, с който ще работи. Справка в сайта на музея показва, че Светла Димитрова е началник-отдел „Най-нова история" и като такъв е материално отговорно лице за фонда на отдела.

Буди недоумение как тя е освободена, без да предаде някому експонатите, за които носи отговорност. Дали това не крие рискове за фонда? Отказът е още по-абсурден, защото в музея има щат за доцент, който не е зает.
Ще припомня, че доц. Светла Димитрова работи в Регионалния исторически музей от 32 години, от които 6 и половина е негов директор.

За това време институцията обогати фондовете и архива си, проведени са редица разкопки, активизира се работата по научни теми, участието в международни, национални и регионални конференции, а само за миналата година са организирани 13 и приети 8 изложби.

Нарастват общите и собствените приходи. Посетителите на музейните обекти през 2013 година са 32 581, а на изложбите - 40 551. Особено важна е работата с подрастващите, а за успехите в тази насока допринасят инициативи като "Старите игри от компютрите са по-добри", томболата „Играй и спечели", ателието „Аз, буки, веди", „Рисунки от Рибния буквар", миниспектакъла „Приветстване на древногръцките музи в Стара Загора", игрите „Намери своята муза", „Открий твореца в себе си", „Зрънце по зрънце" и „Късчета от миналото". Към тях можем да добавим и "Срещи в четвъртък", "Музеят и училището", "Назад към миналото", реставрацията на знамето на старозагорските въстаници, партньорството с училища и други културни институции.

За успехите на ръководената от доц. Светла Димитрова институция може да се говори много, историята борави с факти и те са очевидни.

Достатъчно е да се потърси информация в сайта на музея и медиите. Затова на този фон буди недоумение оценката на комисията, особено ако припомним, че конкурсът бе отлаган, поради не особено ясни причини.

Не е тайна, че определени хора и свързани с тях кръгове в продължение на няколко години водиха яростна кампания срещу доц. Светла Димитрова. В тази битка бяха въвлечени и политически фигури, и представители на администрацията и тя дълго време беше в центъра общественото внимание.

Борбата се водеше по всички фронтове, с една цел - да бъде отстранена от длъжността Светла Димитрова и мястото да се заеме от човек, който ще бъде съгласен с нечия кауза. В този капан, за съжаление, влязоха и представители на общинската администрация.

Няколкото дни след обявяването на резултатите от конкурса бяха достатъчни, за да се видят реакциите на недоволните от доц. Димитрова и нескритата радост от смяната.

Смятам, че старозагорската общественост трябва да научи истината за конкурса и действителните мотиви за смяната на директора на Регионалния исторически музей, защото цената може да се окаже висока и да я платят всички старозагорци", се казва в разпространената лична позиция на Илия Златев.