Гласуват оставката на Илия Златев и Общинския съвет на БСП
Гласуват оставката на Илия Златев и Общинския съвет на БСП / Dariknews.bg , архив

С прегласуване делегатите решиха точките за прекратяване на пълномощията на председателя на Общинския съвет и избор на нов Общински съвет да влязат в дневния ред. Прегласуването се наложи заради съмнения в преброяването на гласовете. При първия вот само два гласа беше разликата между "за" и "против".

Председателят на мандатната комисия информира от трибуната, че общияj брой на делегатите е 348. Отсъстват 63-ма, а в зала са 277. Чрез писма трима от делегатите заявяват, че подкрепят Илия Златев като председател на Общинския съвет в Стара Загора. Венелина Арнаудова от Общопартийната контролна комисия разясни, че член 17 от Устава гласи, че всеки, който не може да присъства заявява позицията си в писмено становище. Неговият глас се добавя без да се променя кворума на заседанието.

След близо час и половина дебати 129 от делегатите подкрепиха двете нови точки - за прекратяване на пълномощията на Илия Златев и Общинския съвет и избор на нови. 117 от делегатите гласуваха против, а 4-ма се въздържаха.

Някои от присъстващите на конференцията изразиха съмнение, че изборът на нов съвет и председател ще бъде невъзможен и нелегитимен, тъй като не е обсъждан в партийните организации по места. Според други, случващото се е манипулация и призоваха Бойчо Биволарски да признае, че се е обаждал на всички партийни секретари в опит да повлияе на тяхната позиция.

Не бе прието предложението на Климент Пенчев работата на конференцията да продължи при закрити врати за журналисти.

При гласуването на точките за оставка на Илия Златев и Общинския съвет и избор на нови, възникна съмнение за липса на кворум и водещият Георги Гьоков обяви 15 минути почивка.