Гергьовден е!
Гергьовден е! / DarikNews.bg, Невена Божкилова
Гергьовден е!
53077
Гергьовден е!
  • Гергьовден е!

С празничен ритуал с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните старозагорци в Парк „Ал. Стамболийски"(Алана), старозагорци отбелязоха Деня на храбростта и празник на армията - 6 май. В тържествения ритуал се включиха областният управител Недялко Недялков, зам.-кметът Иванка Сотирова, председателят на ОбС Емил Христов, представители на политически партии, военнослужещи и граждани. Слово изнесе зам.-командирът на Втора Тунджанска лека пехотна бригада полк Митко Митев.

Програмата продължи с атрактивно представяне на традицията, свързана с Гергьовден - пренасяне в жертва на Светеца гергьовденско агне. Музикално-танцовият спектакъл „Гергьовден" бе представен от Ансамбъла за народни песни и танци „Зорница" към НЧ „Св. Климент Охридски - 1858г".

По същото време в парк „Пети октомври" за доброто настроение на заралии се грижеше общинският духов оркестър.

В народните представи Свети Георги е покровител на овчарите и стадата, а от III век и светец-покровител на войската. Хората тачат празника повече даже и от Великден както е казал народа "Хубав ден Великден, дваж по-хубав Гергьовден". На този ден за първи път през годината се изкарва добитъкът на паша, издояват се овцете, яде се агнешко месо и се пие овче мляко. Преди изгрев моми и момци берат цветя и билки, от които правят венци и окичват със зеленина врати и прозорци. В ранната утрин всички се къпят в роса за здраве. Замесват се специални обредни хлябове. Обичаят, който се почита и до днес е заколването на агне като курбан на светеца.

Коли се първото обагнило се след Нова година мъжко агне. И овцата майка, и агнето се окичват с венци от цветя и зеленина, за рогцата се закрепва запалена свещ. Мъжът, който ще принася курбана, дава на агнето сол, трици и трева. Те символизират ситост, плодородие и обилна паша. Прекръства се на изток и заколва жертвеното животно. Счита се, че кръвта му има предпазващ характер и затова с нея са се пишели кръстове по лицата на децата и мажели горния праг на входната врата. Подробности за традицията може да чуете в звуковия файл.

На днешния празник повод да почерпят имат Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Ганчо, Генчо, Гоце. Да им е живо и здраво името!