ретро парад
ретро парад / община Стара Загора
Уникални купи са подготвили организаторите на ретро парада на стари автомобили за победителите в различните категории. Седемте награди са изработени от майстор от Тревненската школа по дърворезба и ще бъдат връчени тази събота, 5-ти октомври в 15:30 часа в новия парк „Артилерийски”. Тричленно авторитетно жури с чуждестранно участие ще оценява старите коли по четири основни критерия.
 
Публиката на ретро парада също ще избере своя фаворит като гласува със специални бюлетини. Тази година организаторите са подготвили и подаръчни комплекти към всички регистрирани състезатели със стари возила-плакет и книга за 25-годишния юбилей на Старозагорския Ретро Клуб. До момента заявка са направили между 140 и 150 участници от страната и чужбина.
 
Най-старият автомобил, който ще участва в тазгодишния ретро парад, е „Форд Т” от 1910 година. Колата идва от Поморие и вече е позната на старозагорската публика, тъй като преди седем години беше част от художествено историческата възстановка на обявяването на Балканската война.
 
Организаторите от старозагорския автомобилен клуб „Ретро”са изготвили освен нова визия за състезанието, което се провежда и на ново място, и план-схема за сигурност и безопасност на участници и публика.
 
Клубът от Стара Загора тази година чества своя 25-годишен юбилей. В него участват активно 31 редовни членове, а старите возила са около 65. Най-старият автомобил е „Щаер” от 1937 година.