Българска песен-призив срещу корупцията се бори за победа в международен конкурс
Българска песен-призив срещу корупцията се бори за победа в международен конкурс / DarikNews.bg, Невена Божкилова

За пръв път международната НПО мрежа на 27 държави за борба с организираната престъпност и корупцията - „Флеър" инициира европейско поклонение пред жертвите на организираната престъпност. Досега подобно събитие се е провеждало само в няколко европейски страни, а сега идеята е то да бъде общоевропейска проява.

България също ще отбележи деня на 19 март. Домакин на срещата е Стара Загора, където е и централата на „Флеър" за Централна и Източна Европа. У нас събитието е посветено на медийната независимост. На обучителния семинар за журналисти в Стара Загора на 19 март ще участва разследващият журналист Юрген Рот, а Иля Политковски, син на убитата Анна Политковская, ще участва задочно. Въвеждащите думи ще са за Стокхолмската програма и нововъведенията в институционалната инфраструктура на ЕС.

Участие в семинара ще вземат координаторът на „Флеър" за Централна и Източна Европа старозагорецът Росен Димов и Алесандро Валера, директор по изследователската дейност в „Европейски алтернативи".

Днес за първи път бе представена и българскта песен-призив срещу корупцията, която участва в международния конкурс на тема "Борбата с корупцията" иницииран от „Флеър". За момента българската песен е на седмо място в класацията. Песента победител ще стане ясна в края на април, когато ще се проведе втората среща на Международната антикорупционна мрежа в Найроби, Кения. Може да гласувате за българското участие на Теди и Тени в интернет на www.anticorruptionmusic.com.