Георги Гьоков: Защо лишавате майките от почти 1000 лв. допълнително на година?
Георги Гьоков: Защо лишавате майките от почти 1000 лв. допълнително на година? / БСП
Георги Гьоков: Над 1, 3 млн. пенсионери живеят под границата на бедността
„ГЕРБ за пореден път отхвърли добро предложение на левицата, което целеше да върне достойнството на българските пенсионери. Както вълкът козината си мени, но нрава не, така и ГЕРБ- партньорите си мени, но политиката си не.“ Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по повод обсъжданите промени на Кодекса за социално осигуряване. Той подчерта, че пенсиите за осигурителен стаж и възраст в нашата страна са неоправдано ниски, а в пенсионноосигурителната система са натрупани проблеми. „Най-малко 33% от българите изпитват тежки материални лишения и  е срамно, че политическа класа, която има основната вина за това състояние на пенсионната система, и най-вече тия, които управляват вече трети мандат, се правят, че не забелязват проблема!“, коментира депутатът от левицата.  Той отбеляза, че в най- голяма степен бедността засяга пенсионерите– при граница на бедността за 2017 г. 314 лв., над 1, 3 млн. пенсионери живеят с пенсии под нея. 

По думите му това няма да се промени дори и минималната пенсия да стане 200 лв. „Положението е нетърпимо и се изискват бързи и неотложни мерки, но не бива да се предприемат недомислени действия, които могат да нарушат основни принципи на осигуряването и да демотивират младите българи въобще да се осигуряват и да взривят доверието в осигурителната система“ каза още той.

Гьоков подчерта, че според ПГ на левицата, трябва на първо място да се  преизчислят старите пенсии. Той коментира, че трябва да се запазят основните принципи на осигуряването – равнопоставеност, справедливост и солидарност.

 „Осигурените лица, имащи еднакъв осигурителен принос, би трябвало да получават близки по размер пенсии за осигурителен стаж и възраст“, заяви той. Според него, за да се намалят тези различия, се налага периодично преизчисляване на размера на старите пенсии. Народният представител обясни, че за периода юли - декември 2017 г. ще са необходими около 400 млн. лв. „Тези средства могат да се вземат от излишъка от бюджета. Нали премиерът Борисов твърди, че очаква бюджетен излишък от 1,5 млрд. до 3 млрд. лв.-  вместо тези пари да се харчат и преразпределят не през бюджета, а порочно и противоконституционно с министерски постановления, може съвсем официално да се направи едно добро дело за пенсионерите“, поясни той.

Гьоков предупреди, че с отхвърляне на предложенията на левицата, ще се задълбочи още повече проблемът с равнопоставеността .“ Всяко отлагане на решението за бъдеще време ще изисква огромни финансови ресурси“, заключи Георги Гьоков.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook- https://www.facebook.com/darik.starazagora/