Арх. Стефан Стайнов: Щастието е в това да си полезен на другите
Арх. Стефан Стайнов: Щастието е в това да си полезен на другите / Община Казанлък

С паметен плакет на Община Казанлък бе отличен арх. Стефан Стайнов, син на именития български композитор акад. Петко Стайнов. Така кметът на общината Галина Стоянова засвидетелства благодарността на общинското ръководство и признателността на казанлъчани за родолюбвия жест на арх. Стайнов. Той дари родната къща на своя баща на Община Казанлък.

Кметът Галина Стоянова благодари на наследника на големия български композитор за жеста и от името на всички каза, че домът ще бъде стопанисван така добре, както досега го е правил самият Стефан Стайнов. Това е един от най-красивите и добре уредени дом-музеи в Казанлък, съхранил ценни документи, снимки и вещи на композитора, подчерта тя. Тук се намират не само ръкописи на негови творби, автентични фотоси, неговото писалище, но и първото му пиано, закупено през 1915 г. за талантливия юноша от неговия баща, доставено от тогавашната Австро-Унгарска империя. Докато бъде установено в днешни дни в родния дом на Петко Стайнов в Казанлък, пианото изминава драматичен път, подобен на човешка житейска история.

Арх. Стайнов сподели, че този дом му е много скъп, защото пази съкровени спомени. Освен това голяма част от възстановяването на къщата, за да добие сегашния си вид, е резултат от неговите лични усилия и средства. Той е убеден, че домът се предава в грижовни и добри ръце в лицето на Община Казанлък. Накрая арх. Стайнов цитира думите на своя именит баща: „Щастието е в това да бъдеш полезен на другите".

В присъствието още на председателя на ОбС Николай Златанов, общинските съветници Радиана Стефанова и Теодора Теоргиева, директорът на ИМ „Искра" Момчил Маринов, бившият директор на музея д-р Косьо Зарев, свещеници от храм „Св. Йоан Предтеча", граждани на пианото на Петко Стайнов в музикалния салон бяха изпълнени произведения от Парашкев Хаджиев, Веселин Стоянов, Виктор Райчев, Клод Дебюси, Чайковски, Гаврилин и „Ръченица" от Петко Стайнов. Изненадата на вечерта бе, изпълнението на талантливите възпитаници на СОУ „Екзарх Антим І" и Школата по изкуства „Емануил Манолов" с преподавател Елена Юлиянова - Никола Георгиев, Ани Тенева, Виктор Владков, Александра Симеонова и Александра Бошнакова. Всички те са носители на награди от национални и международни състезания. Само преди седмица двама от младите пианисти - Никола Георгиев и Александра Симеонова, се завърнаха от Париж със спечелени престижни втори места в силния международен конкурс „Николай Рубинщайн".