200 000 си връщат здравните права за месец
200 000 си връщат здравните права за месец / Dariknews.bg

С 200 000 са намалели здравно неосигурените българи до средата на март 2010 г. в сравнение с предходния месец по-рано. Това показват данните на Националната агенция за приходите. Броят на българите, които са с прекъснати здравноосигурителни права до 15 март е 1,2 млн. души, докато през февруари те са били 1,4 млн. В същото време за първите два месеца на годината НАП е събрала общо 221,5 млн. лв. от здравноосигурителни вноски, като това е с 42 млн. лв. повече от миналата година.

Според Приходната агенция намалението на броя на хората без здравни права се дължи най-вече на информационната кампания, която агенцията стартира през януари.

В областта на здравното осигуряване тази година има много промени, които пряко засягат всеки българин. От 2010-та здравноосигурителните права на гражданите, се прекъсват, ако не са внесени повече от три вноски за период от 36 месеца назад, а не 12 месеца, както беше до миналата година. Освен това повишаването на минималния осигурителен доход се отрази и върху размера на вноските за здравно осигуряване на лицата, които не са осигурени на друго основание (трайно безработните). От януари те внасят не по-малко от 16.80 лв. на месец за здраве, докато миналата година сумата е била 10.40 лв. на месец.

От април НАП започва да публикува ежемесечно информация за броя на здравноосигурените и неосигурени лица.