14 ноември - Международен ден за борба с диабета
14 ноември - Международен ден за борба с диабета / DarikNews.bg, архив

В навечерието на Световния ден на борба с диабета неправителствени организации заплашиха с протест заради недостатъчните средства, които се отделят за овладяването на болестта.

По последни данни почти половин милион българи са диабетици, а поне 40 процента от тях не знаят за това. Всяка година над 4000 жени и мъже умират от диабет в България.

„В Сдружение „Диабет" в Стара Загора членуват около 250 души, които ежедневно ползват услугите на дружеството ни.Най-често хората идват, за да измерят кръвното си налягане и кръвната си захар", каза в интервю за Дарик председателят Жечка Найденова.Тя сподели,че всички са много доволни от факта,че не се наложило да освободят предоставеното им от общината помещение.

„В началото на тази година общината реши да продаде помещението. До сега се проведоха 4 търга, но помещението все още не е продадено и за наша радост все още сме тук", каза още Жечка Найденова и допълни,че местоположението е много удобно за хората,защото се намира в близост до Втора поликлиника, където възрастните посещават личните си лекари.

Адресът на Сдружение „Диабет" е ул. "Ген.Столетов" 60.

„В рамките на кампанията за отбелязване на Международния ден за борба с диабета през целия месец октомври около 45 старозагорци получаваха безплатен диабетичен обяд, а на 22 октомври беше изнесена и лекция за здравословното хранене при диабетиците", информира още Жечка Найденова.

Сдружението е получило 80 противогрипни ваксини от Националната асоциация "Диабет" и близо 2 хиляди лева от три старозагорски фирми.

Диабетът е болест, характеризираща се с повишено ниво на кръвната захар в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото.

В развиващите се страни най-засегнатите от захарен диабет са между 35-64-годишните, т.е. икономически активната част от населението.

Парите, които България отделя за един пациент с това заболяване, са около 300 долара, докато в страни като Германия, Австрия, Гърция тези пари са около и над 3000 долара на човек.