/ Thinkstock/Getty Images
Събарят 143 незаконни ромски постройки в столичния квартал „Захарна фабрика”. В тях живеят над 500 души, които ще намерят подслон при роднини или в центрове за временно настаняване. Кметът на община „Илинден” Иван Божилов  заяви, че напрежение няма и не се очаква, тъй като наредбата за премахването на постройките е била издадена още през миналата година.

Роми блокираха жп прелез, недоволни от заповед за събаряне на незаконните им къщи

Акцията по събарянето на незаконните постройки ще продължи няколко дни. На мястото е и жандармерията, въпреки че до момента не е имало напрежение и прояви на агресия от страна на жителите на къщите. Кметът на община „Илинден” разказа, че сред приоритетите му е да не остави нито едно дете без покрив над главата.

"Заповедта за премахването е издадена през 2016 г. Имаше срок за обжалване, но такова нямаше. Имаше и срок за доброволно изпълнение на заповедта, но и това не се случи. Хората са живяли дълги години тук и вероятно не им е приятно, но няма да има оставен човек на улицата", посочи Иван Божилов.

Роми на протест, искат узаконяване на къщите (СНИМКИ)

Зорка Огнянова  живее в една от незаконните постройки вече 45 години. Нейното семейство се състои от 14 души. Жената от ромски произход разказа, че ще намери подслон за 3 месеца в център за временно настаняване „Св. София”, но след това ще търси правата си. "Ще ходя по общините, да остана на улицата не мога. Толкова години съм тука, трябваше да ни дадат апартаменти или къщи. Съгласна съм да си плащам тока и водата", каза жената.

Въпреки големият брой роми, останали без жилища, социалният работник Мая Арнулдова от центъра за временно настаняване „Света София” сподели, че до момента в него са приютени едва две тричленни семейства. "След като настаним хората и се запознаем с техните проблеми, ще им съдействаме напълно да ги решат, да си стъпят на краката и да живеят нормално-да си намерят работа, децата им да постъпят в детски градини и училища", обясни тя.

Очаква се част от семействата да отидат в другите два центъра за настаняване в Люлин и Красна Поляна. Предвидено е общинският терен да бъде озеленен след приключване на акцията по събаряне.