/ БТА
Граждани се събраха на пореден протест пред Столичната община срещу застрояването на София.

Тук сме протестиращи от различни граждански групи. Това, което ни обединява, е искането да се спрат различни строежи, изобщо презастрояването на София, каза Вера Стаевска, която е една от говорителките на протеста срещу ремонтните дейности на ул. „Опълченска“.  

Израснала съм в зона Б-5 и съм абсолютно солидарна с исканията на хората, живеещи там, както и с хората от „Княжево,“ които искат да се спре строежът върху туристическа пътека, водеща към парк „Витоша“, посочи Стаевска. Тя смята, че всички спорни строежи трябва да бъдат преосмислени. Не е нормално цяла София да протестира, а кметът и Столичният общински съвет да защитават стари проекти, които са отпреди 15-20 години, посочи тя.

Протест срещу презастрояването на квартал „Младост“ в София

Гражданите от района на „Опълченска“ настояват общинските съветници да приемат проект на решение, внесен вчера, за моментално спиране на строителните работи по „Опълченска“ и преразглеждане на проекта, заяви още Стаевска. Ние искаме проектът да бъде преразгледан, така че да има ремонт, но да не се засягат зелените площи, изсечените незаконно дървета да бъдат възстановени, ние като граждани на района ще ги поливаме, ще ги отглеждаме, защото на Столичната община очевидно не може да се разчита за това, коментира тя. „Ние не искаме да спираме развитието на града. Искаме да се изпълняват политиките, с които са дошли, за зелен, пешеходен и велоград“, коментира Вера Стаевска.

БТА

Живеещите в блок 18 на Зона Б-5 в район „Възраждане“ днес пуснаха жалба срещу строежа на един блок. Строежът е буквално на девет и половина – десет метра от прозорците ни, каза за БТА Ангелина Лабрева, която е една от вносителките на жалбата. Строежът се осъществява върху заблатен терен. Ние сме наясно с това, защото на това място някога трябваше да бъде построен нашият блок, разказа тя. „Разчитахме на сегашните управници, които избрахме, които ни обещаха, че ще ни помогнат, които много добре разбират казуса  и ще направят възможно да обезщетят по някакъв начин инвеститора, за да може ние да получим справедливост и за да може да не са застрашени жилищата ни. И сега е видимо, че блокът ни започва да се приплъзва напред заради блатистия терен“, обясни Ангелина Ламбрева.
 
Мария Маринова, която също живее в блок 18 в Зона Б-5, разказа, че плочките на тротоара пред блока са напукани, стълбичките към входовете са пропаднали. Според нея проблемът е започнал още от 2012 г., когато парцелът пред блока е бил продаден заедно с прилежащите му улици от община „Възраждане“ и няколко пъти е бил препродаван. Положението е трагично, борим се вече от 2012 г. може би, обаче нещата си продължават и търсим съдействие от всички възможни институции, посочи тя. „Ако това нещо е законно, променете законите, така че да са в услуга на гражданите, да са в услуга на тези, които ви избираме“, апелира тя към политиците.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Юзлем Тефикова/БТА