/ iStock/Getty Images
Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Е.М. за укриване на данъчни задължения в особено големи размери.

През 2011 г. обвиняемата М. била местно физическо лице, по смисъла на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, и данъчно задължено лице за облагаемите си доходи, получени от източници в България и в чужбина. В рамките на същата година нямала сключени трудови договори и не подавала годишна данъчна декларация като физическо лице, съобщават от прокуратурата.

Е.М. разполагала с банкова сметка в лева на нейно име. На 29.09.2011 г., в качеството си на представляващ „М. В.“ АД, тя превела без правно основание от сметката на дружеството в личната си банкова сметка сумата в размер на 1 202 000 лева. Няколко дни по-късно - 03.10.2011 г., лично изтеглила сумата в същия размер в брой, с основание „теглене от сметка“. Въпросните парични средства следвало да бъдат обложени с данък, съгласно закона.

Съдят шестима за данъчни престъпления със скъпи лекарства

Въпреки получения доход, обвиняемата не подала годишна данъчна декларация в срок до 30.04.2012 г., като по този начин избегнала установяването и плащането на данъка.

Разпитана в хода на досъдебното производство, Е.М. твърди, че инкриминираните средства били заем от дружеството, който върнала през следващата година. Твърденията й обаче не кореспондират със събраните доказателства.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемата М. да продължи в съда.