/ iStock/Getty Images
"Първа категория са най-замърсяващите - тези с премахнати катализатори. Те са едни ТЕЦ-ове на колела. Те създават екологични проблеми". Това каза председателят на СОС Георги Георгиев пред NOVA,. по повод предложението да бъдат въведени нискоемисионни зони в София от догодина. 

Предложението предвижда най-замърсяващите автомобили от първа екологична група да не влизат в центъра на София от 1 декември 2023 г. Шофьорите на тези коли ще бъдат с ограничен достъп до зона "Малък ринг", обособена между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", "Сливница" и ул. "Опълченска".

Георгиев обясни, че мярката важи само за зимния период. Тя обаче няма да засяга гражданите, чиято адресна регистрация е в тази зона. Ограниченията са за приходящите автомобили. 

"Контролът ще става чрез камери с четци и софтуер, който ще бъде изграден. Те ще са поставени в целия "Малък ринг", посочи Георгиев.

Той обясни, че: "Това не е прищявка на Общината. Това е крайно необходима мярка за по-чист въздух, който осигурява по-добро качество на живот. Такива мерки съществуват във всички европейски столици", категоричен е председателят на СОС. Санкциите за неспазване на правилото започват от 100 лева.

Предстои предложението да се гласува на 15 декември в Столичния общински съвет. 
NOVA