/ БГНЕС, архив
Общинските съветници приеха бюджета на София за 2020 година.

Бюджетът на София нарасна с още 7 млн. лв.

С 32 гласа „за“ и 26 „против“ и след шестчасови оспорвани дебати, Столичният общински съвет прие финансовата рамка, която набъбна с допълнителни 27 млн. лева и така от първоначалната заявка за 1,703 млрд., бюджетът стана близо 1.730 млрд. лева. Днес имаше и ново нарастване.

„Бюджетът, който се гледа днес е със 7 млн. повече от бюджета, който внесох, тъй като в комисиите са допълнени някои от приоритетите. Намирам тези предложения за разумни. Бюджетът, който се обсъжда е почти 1.730 млрд. Много важно е, че този бюджет е много ясно фокусиран. Два са стратегическите, големите приоритети, които сме заложили не само за тази година, а и за следващите. Това са по-усилена работа в кварталите – улици, тротоари, училища и детски градини, по-добър градски транспорт и работа в сферата на екологията и чистотата на въздуха. 80% от бюджета и над 90% от бюджета на капиталовата програма са насочени към тези два приоритета”, заяви кметът Йорданка Фандъкова и добави, че 50 млн. лева са насочени към текущите ремонти в 24-те района на София.

Чобанов: Уседналостта за прием в ясла и детска градина влиза в сила от септември

В капиталовата програма бяха добавени още 4 млн. лева. Първоначалната сума за дигитализация на общината набъбна от 2,7 млн. на над 4 млн. лева. Също така бяха гласувани 12 милиона лева повече за кварталните улици. За програмите на районните кметове пък са отделени 20 милиона лева, като половина от тях те ще получат директно, а другата половина по техни програми и проекти.

Въпреки всичко това против предложения бюджет гласуваха БСП, „Демократична България“ и независимият Борис Бонев. Това за Фандъкова остана непонятно, тъй като, според нея, част от техните предложения съвпадали с приетите и заложени в бюджета предложения.

Методи Лалов от „Демократична България“ се възмути, че Фандъкова не присъства през цялото време на обсъжданията в зала и я обвини, че говори „напоителни лъжи” на журналистите. „Това нейно поведение да е извън залата означава предизвестен край. Когато не е готова да чуе нашата теза, означава, че не спазва демократични правила“, заяви той. Лалов каза още, че заявената децентрализация не е факт и, че сумата от 400 000 на район е крайно недостатъчна и добави, че един скъп автомобил струва толкова.

Фандъкова: Всички нови влакове за третата линия на метрото са вече в София (СНИМКИ)

"Бюджетът не е амбициозен. Бюджетът е преписване на бюджети от предходни години. Това е бюджет, който стъпва на вдигане на данъци, абсолютно необосновано. Това е бюджет, който няма приоритети", каза още Лалов и посочи, че няма заделени средства за спортна инфраструктура, а за здравеопазване са намалени сумите.

Съветникът обеща, че след средата на годината ще започнат обсъжданията на новата финансова рамка и те ще предоставят бюджет, който ще бъде адекватен и работещ в полза на гражданите. "Дори и пет неща да са добри в този бюджет, не го правят добър. Той като цяло е трагичен“, заключи общинският съветник от ДБ.

Независимият съветник Борис Бонев сравни бюджета на София и начина на управление на града с това на ВиК Перник, а бюджета с тръбите на миньорския град. „Много пари потъват без да достигнат до хората и в край на сметка без да е ясно към чий джоб отиват тези пари. Уви, за поредна година сме свидетели на един бюджет, който е неамбициозен, който повтаря механично цифри от предходни други години“, коментира той.

Бонев заяви още, че кметът непрекъснато сменя приоритетите си и затова, според него, Фандъкова няма такива. „Когато всичко е приоритет, нищо не е приоритет. И резултатите са нулеви. За поредна година ние ще разполагаме с един бюджет, който не отговаря на очакванията на хората, няма приоритети и е без визия“, каза независимият общински съветник. По думите му приоритети трябва да бъдат мобилността и развитието на градския транспорт, тъй като той е кръвоносната система на всеки един град, вторият е борбата срещу замърсяването на въздуха и третият – една отворена община, която работи с гражданите и е дигитална.

Той посочи, че средствата, заделени за цялостното обновяване на отделни квартали са изключително недостатъчно, а същевременно градове като Стара Загора, Варна и Бургас вече са обновили изцяло свои микрорайони. Той се оплака и от трудната работа и късите срокове, които имат съветниците, за да се запознаят със съдържанието на докладите.
БГНЕС