По-скъпата синя зона в София остава въпреки протестите
По-скъпата синя зона в София остава въпреки протестите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
По-скъпата синя зона в София остава въпреки протестите
56437
По-скъпата синя зона в София остава въпреки протестите
  • По-скъпата синя зона в София остава въпреки протестите

По-скъпата синя зона в София остава, въпреки протестите на столичани. След четири часа дебати по темата Столичният общински съвет реши да остави повишените цени за час паркиране в идеалния център на града, удълженото работно време на зоните, повишената цена на винетните стикери за живеещите в центъра и по-високите глоби за неспазване на правилата. Съветниците обаче си оставиха безплатните карти, с които могат да паркират навсякъде. Въпреки че предложението преференциите да отпаднат беше от групата на ГЕРБ, именно гласовете на съветници от същата партия не достигнаха за да се приеме то. Предложението беше прегласувано три пъти, но те се оказаха недостатъчни и преференциите за общинските съветници останаха.

Oт всички предложения, които бяха внасяни през последните седмици, общинарите приеха само няколко. Улеснява се процедурата издаване на стикер, като необходимите документи се свеждат от осем до три, като вече не само собственици на имот или автомобил, а и наематели или обитатели ще могат да се възползват от преференциалното паркиране.

Улеснява се и процедурата за паркиране на инвалиди в синя зона и паркоместата за тях се увеличават. Отхвърлиха се обаче всички предложения, които бяха в посока отмяна на наредбата и премахване на годишния винетен стикер. Не се приеха и трите предложения на Петър Москов от Синята коалиция, едно от които е да се определя цената на винетен стикер за първи автомобил на стойността на разхода за издаването му.

Той предложи още служебен абонамент да има само около обществените и здравните заведения. Към него се присъедини и колегата му Вили Лилков, който предложи да се премахнат подзоните и да не се въвеждат предплатени месечни, тримесечни и годишни карти за преференциално паркиране, защото не е ясно колко ще струват. Мнозинството обаче отхвърли и тези предложения.

Въпреки много апели дебатите да не се политизират, скандали на партийна основа не липсваха. Особено след като съветът не прие и предложението на БСП председателят на транспортната комисия да подаде оставка.

„Имам чувството, че сме тук в някаква шизофренична среда, в „Алиса в страната на чудесата", каза председателят на транспортната комисия Радослав Тошев. От своя страна Жельо Бойчев от БСП се обърна към Тошев, че ако е бил прав, е нямало да внася доклад за промени в наредбата. „От ГЕРБ да говорят за популизъм е все едно вожд на канибалско племе да обяви Велики пости", каза Росен Малинов от БСП. Според Николай Стойнев от ГЕРБ някои негови колеги много се засягат, като каже, че е „просто политически ПР". „Шменти-капели", лаконичен бе той.

Голямата изненада на заседанието беше предложението от групата на ГЕРБ да отпаднат картите за безплатно паркиране на общинските съветници, с изключение на районните администрации. След три прегласувания обаче предложението се отхвърли заради няколко съветника от ГЕРБ, които гласуваха въздържал се. Актьорът и съветник от партията Робърт Янакиев гласува против. „Можете да проверите колко получава общинският съветник - под 180 лв. Това е по-малко от заплата на всяка чистачка. Не възприемам това като привилегия", категоричен е той.

Председателят на общинския съвет Елен Герджиков каза, че това не е разнобой в групата на ГЕРБ, но отново ще внесе предложението за гласуване. Той сподели, че очаква от колегите си да изявяват своето мнение в залата и да му кажат аргументите си.

Председателят на групата на ГЕРБ Малина Едрева каза, че в зала е разбрала, че има разногласия сред съветниците. „Сега видяхме, че не всеки от нас възприема това като съпричастност към целия град", каза тя.

Сутринта граждани и партийни активисти протестираха срещу новите правила за платено паркиране и внесоха петиция в общината. И тази вечер протестите продължават.

От 1 септември са в сила новите правила за платено паркиране в София. Синята зона обхваща само идеалния център, но там спирането вече струва 2 лв./ час, с ограничение за престой до два часа. Зелената зона е в по-широкия център, където цената остава 1 лв./час, с ограничение до четири часа. По-високи са и глобите за неправилно спрели автомобили в центъра на града. От 1 октомври ще влязат в сила и новите цени на годишните винетни такси за живеещите в центъра. От 70 лв. годишно цената за един автомобил в синя зона става 150 лв. за година, а за зелена зона - 100 лв. Живеещите в центъра обаче не плащаха тази такса от 2009 година, когато тя падна в съда. Новата наредба също се обжалва пред ВАС.