Пак ще кастрират бездомните кучета в ромските квартали
Пак ще кастрират бездомните кучета в ромските квартали / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Следващата седмица екипи на „Екоравновесие” отново ще влязат в ромските квартали, за да кастрират бездомните кучета там. Това съобщи зам.-кметът Мария Бояджийска пред общинските съветници от комисията по ред и сигурност.

Тя обясни, че при обследването на проблема е установено, че има източници, които допълнително увеличават броя на безстопанствените животни. Миналата година в ромските квартали на града са кастрирани над 400 кучета, защото броят на тези животни там е наистина много голям, каза още Бояджийска. Много са кучетата и в районите на изоставените сгради, частните терени и индустриалните площадки, каза още зам.-кметът и уточни, че в района на „Кремиковци” са намерени около 1000 бездомни кучета. „Те бяха започнали да се самоизяждат когато ги открихме”, отбеляза тя.

Голяма част от бездомните животни идват и от съседните общини, допълни Нина Макарова експерт в общинската администрация. Тя каза, че решението на проблема се е забавило, защото доскоро ловните екипи на „Екоравновесие” са били едва четири. Броят им трябва да се увеличи до десет, каза още тя. Има финансов ресурс, който ще се пренасочи от друго място, за да се подпомогне на общинското предприятие.

„Малките населени места в крайградските райони са с много вилни зони. Трудно се контролират - хората си взимат кучета, отглеждат ги, после ги пускат. Кметовете на тези райони и населени места трябва да съдействат постоянно като информират хората добре”, обясни още Макарова.