Откриват два нови приюта за бездомни кучета в София
Откриват два нови приюта за бездомни кучета в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Откриват два нови приюта за бездомни кучета в София
59336
Откриват два нови приюта за бездомни кучета в София
  • Откриват два нови приюта за бездомни кучета в София

Два нови приюта за бездомни кучета ще се открият в София, като те ще се стопанисват от неправителствени организации. Това съобщи за Дарик председателят на екокомисията в общината Лорита Радева, която е и съвносител на предложението. Едната сграда в Банкя ще се даде на фондация „Четири лапи", като ще се ползва само ветеринарна лечебница с кастрационен център, а другото помещение в ж.к. „Лозенец" ще се стопанисва от сдружение „Германо-българска помощ за животните", където ще могат да се настаняват до 200 кучета. Имотите ще се предоставят за стопанисване за до десет годишен период. Предстои докладите да се гледат на заседанието на СОС в четвъртък.

Идеята е общината да предостави безвъзмездно свои терени, където организациите от този тип да ваксинират, кастрират и обезпаразитяват бездомните кучета, каза още Лорита Радева. Това предложение се прави на база изявено желание от неправителствените организации и техните декларирани възможности: „Кучетата, които се предвижда да бъдат обработвани при приемането на това решение от фондация „Четири лапи" в кастрационния център в Банкя, за записани до 2000 кучета годишно, като разходите по тяхното цялостно обслужване, както и наемането на персонала, както и създаването на екип и разходите за екипа за тяхното залавяне, са за сметка на фондацията. За другия внесен доклад приемането е за до 50 кучета месечно за кастрация и обезпаразитяване. В този случай на приюта в „Лозенец" няма възможност организацията самостоятелно да оборудва и да създаде екип за залавяне на кучетата и те ще обработват тези до 50 кучета месечно, заловени и предоставени им от екипите на общинско предприятие „Екоравновесие". Към настоящия момент капацитетът на този приют в „Лозенец" е от порядъка на 200 кучета".

Там ще се настаняват кучетата, които не могат да бъдат върнати по места, уточни Радева. Това са агресивните животни и тези, които са заловени в училища, детски градини и болници. Радева отново отбеляза належащия проблем с липсата на Национална програма за овладяване на популацията на бездомните кучета в страната, без която общините се справят с проблема „на парче": „Кучетата нямат граници, те не се съобразяват с това къде свършва Столична и започва следващата община".

Тя каза, че очаква по-бързи действия от страна на земеделското министерство в областта, защото програмата е изключително важен документ за справянето с проблема.