Придвижващите се с велосипеди в София ще могат безплатно да превозват колелата си в градския транспорт. На сесия на Столичния общински съвет /СОС/ днес общинските съветници на Демократична България и ГЕРБ/СДС приеха доклад за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столичната община, съобщиха от СОС.

Безплатното превозване на велосипед може да става в последния вагон на метровлаковете и в автобусните линии, пресичащи Околовръстния път на София. В метрото това може да става до 7.00 ч. сутринта и след 20.00 ч. вечерта, а в автобусите - до 6.30 ч. сутрин и след 20.00 ч. вечер, за да не се притесняват пътниците в пиковите часове, които за тези линии започват естествено по-рано. В събота и в неделя няма да има ограничения в часовете.

Освен с колела, които могат да бъдат не повече от две в автобус или последен метровагон, ще може да се пътува и с индивидуални електрически средства, като условието също е да не замърсяват и да не се създава неудобство на другите пътници.

Зам.-председателят на комисията по транспорт Зафир Зарков е коментирал, че освен насърчаването на ползването на велосипеди, трябва да се гарантира и безопасното пътуване на ползващите градски транспорт. Общинският съветник от ДБ Владислав Панев е подкрепил направените предложения и е посочил, че по време на дебатите се е получило добро взаимодействие.

Целта на промените, които влизат в сила от 1 май тази година, е общественият транспорт в София да стане още по-достъпен с въвеждането на новата услуга и да се привлекат повече граждани, които да го ползват, вместо да пътуват с личните си автомобили.
БТА