Нов жп прелез в кв. “Христо Ботев” за Банго Васил
Нов жп прелез в кв. “Христо Ботев” за Банго Васил / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Нов жп прелез в кв. “Христо Ботев” за Банго Васил
37130
Нов жп прелез в кв. “Христо Ботев” за Банго Васил
  • Нов жп прелез в кв. “Христо Ботев” за Банго Васил

С нов железопътен прелез посрещнаха ромската Нова година - Банго Васил, жителите на столичния квартал „Христо Ботев”. Новоизграденият прелез, който свързва източната тангента с пътя за Летище София, заедно с посрещането на най-известния ромски празник обединиха на едно място жителите на квартала и представители на столичната администрация.

Жителите на квартала разказаха, че необходимостта от построяването на жп прелеза е била голяма заради инцидентите, които са се случвали на мястото. Един от присъстващите разказа, че прелезът е бил изграден преди време. “но нашите съкварталци го разграбиха директно”, допълни той. Ставаха много катастрофи, доста хора умряха, допълниха хората.

Някои от ромите пък казаха, че няма да празнуват Банго Васил заради икономическата криза, но за децата са осигурени веселби. По време на празника се стигна до конфликт между кметицата на район Слатина Антоанета Апостолова и Ваня Григорова от младежката организация на БСП, която е жителка на квартал “Христо Ботев“. Причината е декларация за проблемите на квартала, която от организацията връчиха на районния кмет. Ваня Григорова каза, че става въпрос за девет проблема, сред които посочи пунктовете за изкупуване на отпадъци, кражбите на жп гарата, разпространението на наркотици. “Много съжалявам, че вие сте недоволни от това, че хората са изключително радостни, че на този ден придобиват този прекрасен прелез, който точно вие никога не им осигурихте, нито им асфалтирахте улиците, нито им направихте ремонт на училището, нито нова детска градина, само ги лъжехте”, каза Апостолова.

Кметът Антоанета Апостолова увери, че се работи по поставените проблеми. Жп прелезът, който беше открит, е финансиран от НКЖИ и построен с подкрепата на Столичната община. Обучени са и девет жители на квартала, които ще работят като пазачи на прелеза и други подобни съоръжения.