Неизвестни подпалвачи тероризират жилищен блок в София
Неизвестни подпалвачи тероризират жилищен блок в София / снимка: БГНЕС, архив
Неизвестни подпалвачи тероризират жилищен блок в София
62843
Неизвестни подпалвачи тероризират жилищен блок в София
  • Неизвестни подпалвачи тероризират жилищен блок в София

Неизвестни подпалвачи тероризират хората от жилищен блок в столицата. В рамките на малко повече от година около шест палежа са извършени пред входните врати на няколко апартамента в 6-ти блок на ул. „Деян Белишки" в кв. „Гоце Делчев". Последният пожар, от преди ден, е пред входната врата на възрастна двойка пенсионери и е потушен с помощта на съседи, които усетили гъстия дим. Хората от блока недоумяват кой и защо оказва такъв системен тормоз в сградата и каква е причината полицията да не разследва пироманските набези.

12-етажната сграда в столичния квартал "Гоце Делчев" се оказва добре поддържан панелен блок. Входната врата е здраво заключена и на пръв поглед няма неподозирани пролуки, но въпреки това през последната година сигурността на живеещите в сградата се оказва под съмнение.

Последният инцидент се случва късно през нощта в събота, когато пред входната врата на семейство Овчарови, около 80-годишна семейна двойка, пламва пожар. Щетите не са големи, благодарение на бързата реакция на съседи, които въпреки късния час усещат мириса на пушек и успяват да загасят огъня. Оказва се, че това не е единственият случай на палеж пред входната врата, разказа един от живеещите в блока: „Последният път беше в сажди целият апартамент. Всичко беше като димна завеса. Това е шести случай. На четвъртият етаж беше запалена входната врата".

Имало е случаи на запалени обувки и други предмети, но най-често пред входните врати са палени рекламни брошури, които с купища преливат от пощенските кутии във всеки блок.

„Това е или някой луд човек, или просто някакви тийнейджъри, които правят бели, защото бяха опожарили кабелите на втория асансьор, така че той в момента не се движи. Няма повдигнато обвинение, няма разследване, въпреки че е нормално, защото това може да стане много сериозна беля. Ако се запали стълбището, няма как да се спасят хората", разказаха съседи.

От столичната полиция обясниха за "Дарик", че по тяхна информация до момента във въпросния блок са извършени два палежа, а не шест. След приключването на проверка на служителите от 4-то РУП ще стане ясно дали има основания да бъде образувано разследване.

А до тогава жителите на блок 6 са предвидили да се опазят от пироманските набези с охранителни камери и ел. система за заключване на входната врата.