/ iStock/Getty Images
Мечките в зоопарка в София заспиват зимен сън. Това съобщи Катерина Зарева – завеждащ Екологичния център към столичния зоопарк.Шест от обитателите на Парка за мечки в Белица вече спят, информираха на своята фейсбук страница от фондация "Четири лапи", която управлява Парка.

На 30 ноември християнският православен календар почита светеца Андрей, който според легендата е господар на мечките. Затова и Андреевден е известен още като Мечкинден, който се отбелязва традиционно и в столичния зоопарк. Мечките там са почти заспали и затова от зоопарка не планират някакъв празник, а са подготвили материали, снимки и видео, с които да запознаят над 50-те хиляди последователи на фейсбук страницата на градината със симпатичните хищници - мечките.

Андреевден или Мечкинден: Легенди и обичаи

В зоопарка в София двете евроазиатски кафяви мечки, мъжкият Тони и женската Марияна, още от октомври започнаха да си правят бърлога във вътрешните помещения, внесоха си шума, сено, слама и си оформиха удобни легла. Вече не излизат навън. Приемат съвсем малко вода и храна и се подготвят за зимен сън. Скоро дажбите им ще бъдат изцяло спрени, защото няма да са им необходими, докато спят. Мечката гризли на име Рони все още е активна, прекарва повечето време вътре, излиза, само когато сама реши да си подаде носа навън. Скоро и тя ще заспи зимен сън, посочи екологът. 



По думите ѝ мечките започват приготовления за зимния си сън още през август. През септември-октомври изпадат в хиперфагия - хранят се изключително много, за да натрупат телесна маса за зимата. Те имат специфична кафява мастна тъкан, която при метаболизиране отделя и вода в организма. По време на зимния сън, известен в науката като хибернация, мечките не консумират храна и не пият вода. Даже спират да "ходят до тоалетна". Изключително интересен и малко известен факт е, че по време на зимния сън женските раждат своите малки, посочи Зарева.

Тя подчерта, че в столичния зоопарк има и мечки, които не спят зимен сън - Лиъм и Шрея. Те са представители на застрашения вид "бърнеста мечка", който на Балканите се отглежда единствено в зоопарка в София. Тези животни обитават полупустинни местности, където няма зима и съответно не изпадат в зимен сън. Вътрешните им помещения се отопляват и се пускат навън само при подходящи климатични условия, над определена температура и при липса на вятър, посочи Катерина Зарева.



Тази година първа от деветнайсетте мечки, които обитават Парка в Белица, е заспала 32-годишната Светла, бивша "танцуваща мечка" в курортите по Черноморието и в цяла България, спасена през 2007 г. Сега тя спи спокойно в бърлогата, която е подготвила с много отдаденост, разказаха от фондация "Четири лапи" на своята фейсбук страница.

След Светла в дълга дрямка са се отпуснали и мечките Сузана, Мима, Чарли и Дана. По-късно към групата на спящите мечки се е присъединила и 22-годишната Йета, спасена от Албания през 2017 година. Преди пристигането си в Парка, Йета никога не е имала възможност да се унесе в зимна дрямка, но се е адаптирала изключително бързо и е заспала още първата зима в новия си дом. Йета се оказа голяма поспалана и миналата година бе една от мечките, която се събуди последна - чак на 10 април, коментират от екипа на Парка.

Оттам информират, че тъй като навън става все по-тихо и студено и мечките им една по една се унасят в зимен сън, паркът затваря за посетители до пролетта. На 28 ноември мечките за последен път приемаха гости за тази година.