Икономическото министерство търси варианти за казуса със зала „Армеец”
Икономическото министерство търси варианти за казуса със зала „Армеец” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министерството на икономиката и енергетиката ще търси варианти за разрешаване на проблема със зала „Армеец”, съобщиха от централата.

„Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) беше сигнализирано от волейболен клуб (ВК) ЦСКА за проблем с достъпа до сградата, в която тренират децата от Детско-юношеската школа. В МИЕ вече е насрочена среща с представители на ВК ЦСКА за търсене на варианти за разрешаване на проблема, която среща ще се състои в началото на следващата седмица”, пише в изявлението на ведомството.

„За съжаление, казусът е един от многото наследени административни неуредици, с които се сблъскваме. Министерство на икономиката и енергетиката е изискало незабавно цялостната документация от „София Тех Парк” ЕАД - дружеството, което е отговорно за имота”, каза зам.-министър Анна Янева.

Имотът се намира срещу „Арена Армеец” (4-ти километър) и се използва от ВК ЦСКА за тренировъчна дейност. Със свое решение от 29 октомври 2012 г. Министерски съвет отнема поради отпаднала нужда от Министерство на отбраната правото на управление на имота, като го обявява за частна държавна собственост и сградата е апортирана в капитала на „София Тех Парк”. Решението на Министерски съвет е взето по предложение на трима министри - министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на икономиката, енергетиката и туризма и министъра на отбраната.

В тяхното предложение не се съдържа информация, че сградата се ползва за тренировъчна дейност. С решение на служебния министър на икономиката е разрешено на „София Тех Парк” ЕАД да започне процедура за разчистване на терена на 4-ти километър и събаряне на сградата.

На ВК ЦСКА е даден срок до края на 2013 г. да освободят помещението.

„Тъй като „София Тех Парк” ЕАД е търговско дружество, МИЕ няма право да се разпорежда с имота, в това число и да ограничава или забранява достъпа до сградата”, уточняват още от министерството.