До седмица ясно къде в София може да се построят детски градини
До седмица ясно къде в София може да се построят детски градини / Sofia Photo Agency
До седмица ясно къде в София може да се построят детски градини
19771
До седмица ясно къде в София може да се построят детски градини
  • До седмица ясно къде в София може да се построят детски градини

До няколко седмици ще бъде изнесена информация за всички свободни терени в София, върху които частни фирми могат да изграждат детски градини, съобщи главният архитект на столицата Петър Диков.

Столичната община работи и върху план за регулиране на новите жилищни територии, според който за всеки нов жилищен комплекс трябва да се предвидят терени за детска градина и училище. От общината прогнозират, че до 3 години ще бъде преодоляна кризата с детските заведения, но се задава криза с местата в училищата.

В сайта на Столичната община ще бъде качена информацията за всички свободни терени в 24-те района на София, за които фирмата-кандидат може да подаде заявка за строеж на детско заведение. Построената градина може да остане частна или да бъде общинска по метода на публично-частното партньорство.

Според минималния план на общината до края на годината ще бъдат осигурени общо 1600 нови места чрез разкриване на пет детски градини и разширяване на съществуващи, обясни заместник-кметът по образованието Йорданка Фандъкова. По думите й засега няма недостиг на места в училищата, но „тогава, когато училищата имат достатъчното финансиране, за да могат да си позволят да работят на една смяна, ние трябва да предвидим съответно капацитет и сгради за това".

Според Фандъкова новите детски градини и училища трябва да бъдат изграждани в кварталите, а не толкова в центъра, където терените не отговарят на изискванията за тези заведения.