Чисто нова детска операционна стои празна в „Пирогов
Чисто нова детска операционна стои празна в „Пирогов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Повече от 9 месеца детският операционен блок на "Пирогов" стои измазан, с подновени настилки и дограми - но напълно гол. В него няма никаква апаратура. Причината е, че ръководството на болницата още не е получило нужните 500 000 лв., с които да купи техниката за спасителните интервенции, съобщава „Труд".

"В последния ден от мандата си здравният министър на ГЕРБ Десислава Атанасова разписа няколко чека за капиталови разходи, но без да ги съгласува с финансовото министерство. То не ги одобри, а дошлото служебно правителство така и не задвижи финансирането", обясни доц. Стоян Миланов, директор на "Пирогов", потърсен от екипа ни за коментар.

По тази причина до ден-днешен малките пациенти за хирургични и травматологични интервенции се оперират в централния блок за възрастните, което не е редно. А потокът от деца е огромен. Идват от цялата страна, тъй като някои от леченията могат да се извършат само в "Пирогов". Според „Трдуд" за проблема е информиран дори премиерът Пламен Орешарски, който обещал помощ. Затова скоро щял да бъде подписан договор между здравното министерство и института за спешна помощ, след който ще се организира търгът за апаратурата. Средствата щели да дойдат от актуализацията на бюджета на ведомството.

"Пирогов" търси подкрепа от властта за ремонта на детски звена още когато преди 3 г. детето на бившия вицепремиер от кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков бе излекувано там.