Близо 12% от зелените терени в столичния квартал „Младост” са частна собственост
Близо 12% от зелените терени в столичния квартал „Младост” са частна собственост / БГНЕС, архив
Близо 12% от зелените терени в столичния квартал „Младост” са частна собственост
91439
Близо 12% от зелените терени в столичния квартал „Младост” са частна собственост
  • Близо 12% от зелените терени в столичния квартал „Младост” са частна собственост

Блокираните инвестиционни намерения върху частни имоти в столичния квартал „Младост" ще се плащат от всички софиянци. Това стана ясно от думите на главния архитект на София Здравко Здравков, който заяви, че спекулирането с въвеждане на мораториум върху строителството в района е изключително опасно.

Относно развитието на градската среда, Здравков посочи, че с промените в Закона за устройството и застрояването на Столична община, ще се създадат специални изисквания към сградите, които са над 20 хиляди кв. метра и обичайно генерират голям автомобилен поток. Главният архитект коментира и темата с преустановяването на сключването на нови договори по програмата за енергийна ефективност и увери, че одобрените блокове в столицата ще бъдат санирани.

Близо 12% от зелените терени в „Младост" са частна собственост. Ако жителите на квартала не искат строителство, то Столична община ще се наложи да обезщети собствениците, обясни главният архитект Здравко Здравков.

Главният архитект на София превръща града в зелен и привлекателен

"Трябва да сме наясно, че когато ние започнем да блокираме тези имоти, ще завалят обратни искове за претенции към нас, които трябва да бъдем подготвени да платим, защото обратното изкупуване на тези имоти трябва да стане не от жителите на "Младост", а да се направи от всички жители на столицата - и от "Люлин", и от "Обеля", и от "Оборище". Те трябва да платят тези терени, каза Здравков.

Ето къде се корени проблема в квартала според главния архитект: "Пожарът" е в "Младост" по простата причина, че в "Младост" се направиха инвестиции от Столична община, изгради се метро, стойността на имотите скочи и започна целият този механизъм".

Протести пред Столичната община заради строителството

По отношение на големите обекти, които се появяват на различни места в града, Здравков поясни, че със законодателните промени ще може да се прави анализ за достъпността до тях.

"Не може Общината на финансира булевард като "Черни връх" с 13 млн. лв., а в един момент да има ударно натоварване в зоната на кръстовището, където да се задръства цялото това движение", каза той.

След спирането на сключването на нови договори по програмата за енергийна ефективност, главният архитект заяви, че санирането по вече одобрени проекти в София ще продължи. Всички блокове, които имат сключени договори, ще бъдат санирани, напомни той. Блоковете пък, които са в процедура на сключване на договори по програмата, са около 150, каза той.

Задачите, които си постави новият главен архитект на София

Направлението, за което главния архитект отговаря има ангажимент и да подготви визията на града до 2050-а година.